1.200 de participanţi la Festivalul Coral

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/06/2015

Asociaţia “Iubire şi Încredere” organizează în capitala Moldovei, în perioada 1 – 7 iulie, Festivalul “Concurs Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu”, ediţia a III-a. Pe parcursul celor şapte zile de festival, coruri de tineri, coruri consacrate şi personalităţi din viaţa muzicală vor fi la Iaşi. Capul de afiş va fi ţinut de formaţii corale de renume internaţional precum: Corul Naţional de Cameră “Madrigal”, Corul de Cameră “Preludiu”, Corul de Copii “Radio” Bucureşti, Corul psaltic “Tronos” al Patriarhiei Române, Corala “Cantores Amicitiae”, Grupul psaltic “Byzantion”.

Cinci secţiuni
Pentru că este un Festival Concurs, participanţii care provin din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria şi Grecia se vor prezenta în cadrul a cinci secţiuni:

  • Coruri de licee cu profil muzical şi seminarii teologice;
  • Formaţii de muzică psaltică;
  • Coruri ale universităţilor de muzică şi facultăţilor de teologie;
  • Coruri de tineri amatori;
  • Coruri de copii Cantus Mundi.

cor_1Participare internaţională
Festivalul se va deschide miercuri, 1 iulie, ora 18.30, în cadrul slujbei de vecernie de la Biserica “Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Tot aici, pe 2 iulie, va avea loc un concert de muzică bizantină la care vor participa concurenţii de la Secţiunea psaltică. Pe 3 iulie va avea loc lansarea cărţii „Athos. Însemnările netăcutelor cărări”. Seara se va încheia cu două concerte: unul la Muzeul Unirii şi celălalt în Grădina Palas. Sâmbătă, 4 iulie, vine cu o adevărată suită de concerte corale la câteva centre pentru bătrâni şi copii, începând cu ora 11.00, apoi la ora 19.00 se desfăşoară concertul coral extraordinar în Parcul Copou, unde vor cânta Corul Naţional de Cameră Madrigal şi Proiectul Cantus Mundi, alături de coruri de copii din mai multe ţări. Finalul serii va fi încununat de vocile copiilor din Corul Radio, Bucureşti. Duminică, 5 iulie, Festivalul aduce zece concerte corale în zece biserici ortodoxe din Iaşi. Seara va fi Gala Festivalului. Pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” vor urca corurile laureate ale Festivalului de la cele cinci secţiuni de concurs. Ziua de 6 iulie va încheia manifestările culturale dedicate muzicii cu o conferinţă de presă şi cu dezbateri pe teme culturale de interes public. Cu un număr total de participanţi de aproximativ 1.200 de persoane din ţară şi din străinătate, Festivalul “Concurs Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu” se doreşte a fi un pas important în candidatura oraşului la titulatura de Capitală Culturală Europeană.

Comments

comments

Categoria: diverse

Cuvinte cheie: , , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*