“Şansa emancipării Iaşului o reprezintă amplificarea dimensiunii sale ştiinţifice”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/06/2010

Reprezentanţii Grupului Coimbra, aflaţi la Iaşi cu ocazia Conferinţei Anuale, au fost invitaţi la Palatul Roznovanu. Programul a inclus o prelegere pe teme economice a primarului Gheorghe Nichita. La manifestare a participat şi Excelenţa Sa Robin Barnett, Ambasador al Marii Britanii în România.

Primarul Iaşului le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa mediului academic în această perioadă de criză. „Cred cu tărie că mediul academic din România, oamenii profesionişti, oamenii dedicaţi, oamenii cu vocaţie pot să fie invitaţi şi chemaţi să ia decizii, să identifice soluţii de ieşire din criză. Cei care în mare parte au ajuns într-o zonă a politicului sau au ajuns prea sus la nivelul politic, dar fără să aibă şi competenţa necesară. Nu putem vorbi că ne vor scoate din criză, ci ne vor adânci într-o criză care nu va fi doar economică, ci şi una morală. Din acest motiv cred că mediul academic are un rol foarte important”, a declarat Gheorghe Nichita.

Edilul-şef şi-a manifestat convingerea că bogăţia spirituală este mai importantă decât cea materială, reliefând faptul că mediul academic, alături de cel spiritual şi cultural, reprezintă unul dintre pilonii de bază pe care se sprijină prestigiul Iaşului. Municipalitatea mizează pe implicarea studenţilor în viaţa oraşului, dorind ca aceştia să aibă iniţiative, să aducă inovaţii care să contribuie la modernizarea municipiului.

La întâlnirea organizată la Primărie a participat şi Ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Robin Barnett.

„Sunt foarte bucuros să fiu astăzi aici, când este un eveniment minunat pentru Iaşi, dar şi pentru Universitatea “Al. I. Cuza” cu care am avut o relaţie foarte strânsă de la începutul mandatului meu. Este o mare onoare şi mare plăcere să fiu aici, alături de Grupul Coimbra”, a declarat Excelenţa Sa Robin Barnett, Ambasador Marea Britanie.

Fondat în anul 1985, Grupul Coimbra este o organizaţie a universităţilor europene de tradiţie, dedicate creării unor legături academice şi culturale pentru promovarea internaţionalizării, colaborării academice, a excelenţei în educaţie şi cercetare şi a serviciilor aduse comunităţii. În Europa, Grupul Coimbra a fost unul din cei mai importanţi promotori ai proiectelor Tempus şi ai implementării sistemului de credite ECTS. Din Grupul Coimbra fac parte universităţi precum Oxford, Cambridge (Marea Britanie), Poitiers (Franţa), Bologna (Italia), Jena (Germania), Graz (Austria) sau Barcelona (Spania).

Primirea în iunie 2007 a Universităţii „Alexandru Iona Cuza” din Iaşi alături de unele dintre cele mai prestigioase universităţi din Europa reflectă atât calitatea activităţilor de educaţie şi cercetare, cât şi relaţiile excelente de colaborare cu diverse instituţii de învăţământ superior din cadrul asociaţiei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*