Zona de agrement Ciric: investiţie de 12 milioane euro, de la Uniunea Europeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/03/2012

Ieşenii vor avea una din cele mai frumoase zone de agrement din ţară, iar acest lucru va fi realizat din fonduri nerambursabile. Peste 12 milioane de euro au început să fie investiţi lângă lacul Ciric, unde se realizează deja lucrări de asfaltare a aleilor, piscine şi parcări.

Sunt vizate amenajarea unor zone pentru paintball sau minigolf şi alte activităţi pentru petrecerea timpului liber. Printre atracţiile cuprinse în zona de agrement se mai numără zonele de joacă pentru copii, zone de escaladă, zone de căţărare în copaci, zonele de picnic şi terenuri de sport pentru tenis, handbal, baschet sau volei.

Zona de agrement Ciric este unul din primele proiecte depuse de Primăria ieşeană pentru obţinerea de fonduri europene la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est. Ciricul fost un proiect unanim aprobat de către forurile europene şi apreciat chiar la nivelul opiniei publice, ieşenii exprimându-şi public de nenumărate ori satisfacţia că, în sfârşit, va exista o “zonă zero” a distracţiei şi a agrementului.

Piedici şi interese politice

Cu toate acestea, au existat piedici din partea unor politicieni care nu doreau ca acest proiect să fie implementat. Astfel s-a încercat blocarea proiectului la nivelul legislativului Primăriei, unde consilieri locali municipali aflaţi în opoziţie cu iniţiatorul proiectului, primarul Gheorghe Nichita, au votat împotrivă. În acest “dans” al contrelor, au intrat şi parlamentari care sprijină actualul Guvern. Motivul invocat de cei aflaţi în opoziţie cu primarul aveau în vedere o presupusă protecţie a mediului, ce avea în centru dislocarea forestieră a pădurii Ciric. Altfel spus, detractorii proiectului doreau realocarea zonei de agrement, pentru ca pădurea Ciric să “nu fie tăiată”.

În ciuda piedicilor, proiectul a primit din partea Ministerului Mediului toate aprobările necesare. Practic, s-a considerat că proiectul municipalităţii nu afecta pădurea Ciric, iar pentru modificările forestiere de la Ciric urmau a se planta arbori pe o suprafaţă de trei ori mai mare. Din păcate, dezinformările au întârziat proiectul cu circa 7 luni, până când cei de la Bucureşti au înţeles despre ce este vorba în realitate.

“A fost o perioadă neagră pentru toţi cei care au muncit la acest proiect. Nu am putut niciodată înţelege cum poţi pune piedici unui proiect, să faci sesizări la Guvern, doar pentru că a fost iniţiat de mine. Iar asta în condiţiile în care UE a aprobat finanţarea acestui proiect. În loc să fie alături de Primărie, de mine, şi să ne ajute să-l finalizăm cât mai repede, reprezentanţii locali ai partidului de guvernământ au făcut tot ce le-a stat în putere să oprească proiectul de la Ciric. Bine că măcar cei de la Bucureşti nu s-au lăsat influenţaţi de aceşti politicieni mărunţi, care, prin acţiunile lor, nu doreau binele ieşenilor”, a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

În ce stadiu au ajuns lucrările

În acest moment, o primă etapă din proiect se apropie de finalizare. Practic, din această vară, ieşenii se vor putea bucura de primele investiţii din zonă. Complexul de agrement va avea următoarele funcţionalităţi: piste de biciclişti, fântâni arteziene,  plaje şi piscine, activităţi agrement (locuri de joacă copii, zid de escaladă, echipament de simulare şi structuri gonflabile, plimbare în copaci), terenuri de sport, debarcadere şi pontoane pentru bărci şi hidrobiciclete, telescaun.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*