Zona Cicoarei, legată printr-un pod rutier de oraș

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/10/2018

Primăria Municipiului Iași continuă programul general de regenerare, civilizare și integrare urbană a zonei Cicoarei. Astfel, vineri, 5 octombrie, a avut loc semnarea contractului de lucrări pentru construirea unui pod peste Bahlui în zona fostului stadion Constructorul.

„Este o lucrare absolut necesară pentru a putea aduce un spor de civilizație pe platoul Cicoarei. Va contribui în mod nemijlocit la creșterea confortului și a nivelului de trai din acea zonă. Ordinul de începere a lucrărilor va fi la sfârșitul săptămânii viitoare. Este primul «cadou» pe care îl facem ieșenilor care trăiesc în acea zonă. Am promis că le voi oferi o viață mai bună și mă țin de promisiune. Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la data semnării contractului. Acest lucru înseamnă că în jurul datei de 1 decembrie 2019 sperăm să îl inaugurăm”, a declarat primarul Mihai Chirica vineri, 5 octombrie, într-o conferință de presă.

Rol în descongestionarea traficului

Podul ar urma să facă legătura dintre strada Sarmisegetuza, în dreptul intersecţiei Zimbru, şi stradela Sofia Nădejde din Cicoarei, peste Bahlui. Proiectul tehnic prevede execuţia unui pod din beton armat cu lungimea totală de 60,7 metri, cu trei deschideri. Acesta va avea o lăţime de 19,4 metri, din care 14,8 metri – patru benzi carosabile, iar 1,5 metri – trotuare şi un spaţiu de siguranţă.

„Podul va face legătură între zonele Alexandru cel Bun – Dacia și Cicoarei – Galata. Este o lucrare care va avea și un rol deosebit în descongestionarea traficului în intersecția din Podu Roș, prin dirijarea traficului dinspre Miroslava către zona centrală a orașului. Vom face și supralărgirea străzii. Am luat legătura cu proprietarul, ne vom întâlni luni, 8 octombrie, pentru a discuta. Vrem să avem o lățime pentru patru benzi de circulație, câte două pe sens, până la racordul cu strada Cicoarei. Intersecția dintre acest pod și strada Sarmisegetuza face obiectul unui studiu separat, care prevede supraînălțarea acestei străzi cu circa 40 de centimetri la racordul podului și posibilitatea de dirijare semaforizată a utilizatorilor. Totodată, suntem în faza procedurală de achiziție a canalului de deversare a apelor de suprafață din zonă. În plus, în prezent lucrăm la patru planuri urbanistice zonale care vizează construcția de hale de producție și zone rezidențiale pe care sperăm să le vedem construite cât mai repede”, a completat edilul.

Câștigătoare a licitației a fost desemnată SC Geiger Transilvania SRL, cu o ofertă financiară de 6.538.550,80 lei, fără TVA (7.780.875,45 lei, cu TVA).

„Pentru noi este o deosebită onoare să ajungem în poziția de a contribui la modernizarea infrastructurii de transport rutier în Municipiul Iași, lucru esențial pentru dezvoltarea unui oraș modern. Reiterez angajamentul de a ne respecta pe deplin obligațiile contractuale, deci inclusiv în ceea ce privește termenul de execuție a lucrărilor”, a afirmat Cătălin Bârsan, director regional pe Moldova Nord în cadrul companiei.

Trei poduri peste Bahlui

Proiectul general al Primăriei prevede realizarea a trei poduri din beton armat amplasate pe traseul dintre strada Sarmisegetuza și strada Strămoşilor. Cel de-al doilea pod, tot cu patru benzi, va fi amplasat între prelungirea bulevardului Dacia şi strada Erou Cap. Aurelian Ionescu pentru a asigura accesul autovehiculelor şi pietonul între mal stâng Bahlui şi extravilan, în zona metropolitană. Al treilea pod, cu două benzi carosabile şi trotuare, va fi ridicat între strada Sarmisegetuza şi strada Alexandru Bărbat, facilitând astfel legătura între mal stâng Bahlui şi cartierul Apărătorii Patriei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*