Ziua Naţională, sărbătorită în Piaţa Unirii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/11/2014

1 decembrie (10)Sărbătoarea Naţională a României va fi marcată oficial în Piaţa Unirii, pe 1 decembrie, de la ora 10. Ieşenii vor putea participa la manifestările oficiale, slujba religioasă şi ceremonia depunerii de coroane, la un spectacol folcloric şi la masa tradiţională. „Manifestările vor avea loc, ca de obicei, în Piaţa Unirii şi vor respecta programul devenit tradiţie de câţiva ani. În acest an, vom avea o paradă militară mai amplă, cu tehnica de luptă a garnizoanei ieşene. Va fi şi masa tradiţională. Având în vedere că este post, vom avea porţii de fasole, dar vor fi serviţi şi cârnaţi, pentru cei care doresc”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Cu tehnică de luptă
Defilarea de 1 decembrie va fi inedită, mai ales că o paradă cu tehnică de luptă nu a mai fost organizată la Iaşi din 1979. La o distanţă de 35 de ani, ieşenii pot urmări o amplă coloană militară compusă din 39 de vehicule militare şi de intervenţii speciale. Parada militară cu tehnică de luptă va porni de pe pietonalul Ştefan cel Mare şi va fi completată cu detaşamentele de infanterie care vor veni de pe strada Cuza Vodă. Întreaga coloană va prezenta onorul în faţa tribunei oficiale şi apoi îşi va urma traseul către Copou. La paradă vor participa zece detaşamente de soldaţi, jandarmi, poliţişti, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Penitenciarului, cu un efectiv total de 385 de oameni. Tehnica militară va fi reprezentată de 7 transportoare auto blindate şi trei camioane care vor tracta piese de artilerie de câmp, însoţite de numeroase automobile ale structurilor MAI. Evenimentele prilejuite de Ziua Naţională vor debuta din acest week-end. Astfel, sâmbătă şi duminică, pietonalul Ştefan cel Mare va fi gazda unei expoziţii de tehnică militară.

Sărbătorile de iarnă
În paralel, campania de împodobire a oraşului pentru Sărbătorile de Iarnă este în plină desfăşurare. În Copou şi pe principalele străzi din oraş a început montarea decoraţiunilor luminoase şi a iluminatului festiv. Pe pietonalul Ştefan cel Mare a fost montat la începutul acestei săptămâni şi primul brad, cu o înălţime de 14 metri, ce va fi împodobit pentru a deveni pom de Crăciun. De altfel, spaţiul pietonalului va fi decorat special pentru a deveni punctul central al Sărbătorilor de Iarnă. În jurul pomului vor fi montate ornamente şi figurine luminoase specifice acestei perioade. Va fi, de asemenea, organizat Târgul de Iarnă, format din 40 de căsuţe unde vor fi găzduiţi comercianţii. Programul evenimentelor Sărbătorilor de Iarnă este propus Consiliului Local în şedinţa de vineri. Municipalitatea a pregătit, ca şi în ceilalţi ani, serbări în cartiere, parada lui Moş Crăciun, spectacole de colinde şi concertul special de Revelion. Bugetul total alocat va fi de aproximativ un milion lei şi este asigurat din veniturile realizate din organizarea târgurilor de Sărbătorile Iaşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*