Ziua Națională a României va fi sărbătorită în Piața Palatului Culturii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/11/2017

Ceremoniile de marcare la Iaşi a Zilei Naţionale a României vor avea loc pe 1 decembrie 2017, începând cu ora 10.00, în Piaţa Palatului Culturii.

„În acest an am adus un element de noutate în desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, din dorinţa de a clarifica anumite momente istorice din viaţa acestui oraş. Astfel, aniversarea zilei de 1 decembrie o vom face în faţa Palatului Culturii, în zona în care, pe parcursul anului, se desfăşoară mai multe evenimente, inclusiv cele dedicate cinstirii memoriei celor care s-au jertfit în decembrie 1989. Momentul aniversar va fi însoţit şi de o paradă militară, motiv pentru care îi mulţumesc public ministrului Apărării Naţionale, domnul Mihai Fifor, pentru că a inclus şi Iaşul în rândul celor trei oraşe în care vor avea loc parade militare, alături de Bucureşti şi Alba Iulia”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Evenimentul aniversar va debuta cu prima parte a concertului folcloric numit „Noi suntem români”, programat pentru ora 10.00, şi la care vor participa artiştii consacraţi Constantin Bahrin, David Simion, Claudia Martinică, Ștefan Pintilie. Va urma un Te Deum oficiat de înalţii prelaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano – Catolice. Pe scena amplasată în apropiere de statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt se vor afla oficialităţile locale care vor rosti discursurile de celebrare a Zilei Naţionale a României.

„În discursurile legate de acest eveniment, vom lăsa posibilitatea să-şi exprime sentimentul faţă de patrie nu numai oficialităţilor, ci şi celor care reprezintă imaginea corectă de astăzi a acestui stat: rectori ai universităţilor, un elev, un tânăr medic rezident, un reprezentant al sectorului de IT și un academician”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Ulterior mesajelor transmise de către cei invitaţi va avea loc partea a doua a concertului folcloric, care îi va aduce pe scenă pe artiştii Olimpia Nistor, Cristinel Iordăchioaia, Nina Cuciuc şi Ştefan Deaconiţa.

La ora 12.00 este programată Masa Tradiţională, pentru cei prezenţi fiind pregătite 5.000 de porţii de fasole de post, cârnaţi, ceai şi vin fiert.

Ziua de 1 Decembrie va continua în aceeaşi notă sărbătorească, de data asta pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde la ora 17.00 va avea loc aprinderea luminilor de Sărbătorile de Iarnă și deschiderea Orășelului Copiilor.

După acest moment simbolic, ieşenii vor putea urmări retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii.

Succesiunea de manifestări aniversare se va încheia cu proiecţii de lumină pe un drapel montat pe turnul Palatului Culturii, în timpul intonării imnului naţional de către fanfara militară, dar şi de miile de ieşeni aşteptaţi să celebreze Ziua Naţională a României.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*