Ziua Națională a Franței, sărbătorită și la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/07/2018

Joi, 12 iulie, Institutul Francez Iași a organizat o recepție pentru celebrarea în avans a Zilei Naționale a Franței (14 iulie) la care au participat reprezentanți ai Ambasadei Franței în România, precum și reprezentanți ai administrației publice locale. Prezent la eveniment a fost și primarul Mihai Chirica, care a elogiat rolul Franței în procesul de constituire a statului român modern.

„Este o deosebită onoare să particip la acest eveniment care sărbătorește Ziua Națională a Franței, mai ales în acest an când marcăm momente importante pentru ambele țări. Franța sărbătorește 100 de ani de la sfârșitul Marelui Război, iar România celebrează Centenarul Marii Uniri. Rămâne o lecție în istorie pe care nu o vom uita niciodată. Dacă Franța nu ar fi vrut ca în urmă cu 100 de ani granițele României să fie de la Nistru până la Tisa, nu ne-ar fi susținut la semnarea Tratatului de Pace de la Paris și nu ar fi făcut totul posibil pentru a cere indulgența celorlalte state semnatare, România nu ar fi fost cea de astăzi. Acesta este doar un exemplu care arată în ce măsură suntem datori statului francez și cât de mult contează prietenia dintre cele două popoare. De aceea, municipalitatea ieșeană rămâne dedicată proiectelor culturale comune ca modalitate de conectare între români și francezi. Mi-am propus să găsesc o casă nouă pentru Institutul Francez Iași, pentru că, în cei aproape 30 de ani de activitate în democrația românească, această instituție a rămas un pilon de referință pentru ceea ce înseamnă civilizația și educația europeană, dar și pentru modalitatea în care se abordează respectul față de stat și față de instituțiile statului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La sfârșitul ceremoniei, edilul a înmânat reprezentanților Institutului Francez o diplomă de onoare pentru activitățile culturale, transdisciplinare și sociale derulate în comun cu municipalitatea, dar și cu instituțiile de învățământ în cursul anului 2017.

Pentru poporul francez, ziua de 14 iulie are o dublă însemnătate: cea a începerii Revoluției Franceze, prin căderea Bastiliei, și Sărbătoarea Federației. Începând cu anul 1880, ziua de 14 iulie a fost declarată Ziua Națională a Franței și este sărbătorită în onoarea Republicii Franceze în întreaga lume.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*