Ziua Internațională a Memoriei Victimelor Holocaustului, marcată astăzi la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/01/2018

În ajunul Zilei Internaționale a Memoriei Victimelor Holocaustului, Institutul Francez Iași așteaptă astăzi publicul la vernisajul expoziţiei documentare „Dâre de lumină. Femeile în timpul Holocaustului”.

Expoziţia aparţine Institutului Internaţional pentru Memoria Holocaustului, Yad Vashem, şi prezintă, începând cu ora 17.00, modalităţi de supravieţuire şi de investire a vieţii cu sensuri în timpul Holocaustului.

„Aflată sub pecetea ireversibilului, tragedia Holocaustului antrenează o datorie a rememorării şi a depistării mecanismelor care ţin de banalitatea răului”, spun organizatorii.

Vernisajul expoziției va fi precedat de o întâlnire cu elevi și studenți, organizată în parteneriat cu Europe Direct Iași, începând cu ora 15:00, în Sala «Benjamin Fondane» a Institutului Francez, unde invitat este domnul Abraham Ghiltman, Președintele Comunității Evreiești din Iași.

„Dinamica întâlnirii organizate de Europe Direct Iași și de Institutul Francez din Iași va avea drept principiu dialogul cu cei tineri și construirea unui Arbore al Memoriei, prin care participanții își vor exprima reflecțiile personale pornind de la tema discutată”, explică organizatorii expoziției.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Momentul amintește de eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi de sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*