Ziua Internațională a Comemorării Victimelor din Accidentele Rutiere a fost marcată la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/11/2016

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor din Accidentele Rutiere a fost marcată la Iași pe data de 20 noiembrie 2016 într-o manieră unică de către Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSVPAR).
ziua_internationala_a_comemorarii_victimelor_rutiere_11

Evenimentul s-a dorit a fi un omagiu pentru toți cei care și-au pierdut viața în accidentele rutiere. Pentru a sublinia importanța acestei zile, ANSVPAR în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și SMURD Iași, precum și cu instituțiile media locale au organizat o serie de evenimente care au ca scop atât prevenirea accidentelor rutiere cât și comemorarea celor care au decedat în urma unor astfel de incidente nefericite.

ziua_internationala_a_comemorarii_victimelor_rutiere_2

Programul manifestării de la Iaşi a debutat la ora 14.00, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiescop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, acesta oficiind la Catedrala Mitropolitană o slujbă religioasă pentru toți cei care au avut de suferit în urma accidentelor de circulație. Evenimentul a continuat la Primăria Iași, Sala Vasile Pogor. Pentru prima dată în România, candidații la alegerile parlamentare au fost puși la aceeași masă cu victimele accidentelor rutiere (urmașii celor decedați și persoane care au suferit leziuni foarte grave) pentru a semna în fața acestora un angajament solem că după ce vor ajunge în Parlament vor lupta pentru reducerea numărului de accidente. Aceștia au arătat modalitățile prin care vor încerca să prevină accidentele rutiere și modalitățile prin care vor putea oferi o protecție legislativă sporită victimelor rămase în urmă. Principala temă de dezbatere a vizat necesitatea modificării legislației în domeniul rutier pentru o protecție mai bună a participanților la trafic, fie pietoni, pasageri sau conducători auto. De asemenea, a fost pusă în discuție următoarea problemă: este infrastructura rutieră o cauză principală a numărului mare de accidente în România, și mai ales în zona Moldovei? Construcția unei autostrăzi care să lege Iașul de restul țării va contribui la reducerea numărului de accidente?

ziua_internationala_a_comemorarii_victimelor_rutiere_10

Evenimentul organizat de ANSVPAR a făcut parte dintr-o amplă campanie de prevenire a accidentelor rutiere și de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși atunci când suntem participanți la trafic, “Împreună pe drumuri sigure – Moartea nu oprește la stop și nu cedează trecerea”. Dezbaterile din sala Primăriei Iași au fost moderate de către Andreea Marin. Dincolo de faptul că este una dintre cele mai notorii persoane din România, acesta a suferit în mod direct ca urmare a unui grav accidente de circulație. Evenimente similare organizate de ANSVPAR au loc la Iași de mai mulți ani. În anul 2013, aproximativ 1000 de persoane au participat la Marșul Tăcerii, în solidaritate față de cei care au fost implicați în astfel de incidente. Cu lumânări aprinse în mâini, participanții la  eveniment  au înconjurat  Palatul Culturii  și  au  lansat  câteva  sute de lampioane în centrul Iașului.

 

 

 

Comments

comments

Categoria: diverse,eveniment





Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*