Ziua Independenței, prilej pentru lansarea unui apel public de păstrare de demnității

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/05/2018

Joi, 9 mai, administrațiile publice locale au organizat ceremonii pentru marcarea Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial și a Zilei Europei. Prezent la manifestările din fața statuii Independenței a fost și primarul Mihai Chirica, care a făcut un apel public pentru revigorarea dragostei de patrie și pentru păstrarea demnității în fața intereselor obscure.

 

„Suntem aici, din nou, ca să trecem în revistă unele dintre cele mai frumoase momente din istoria României, care ne marchează și astăzi și care ne obligă să ne aducem aminte de jertfa înaintașilor noștri pe câmpurile de luptă. Cu mândrie, aceștia au reușit să lase moștenire o țară mare și frumoasă. Cu tristețe, ne amintim de fiecare dată de momentele cele mai grele din istoria acestei națiuni, dar cred că Dumnezeu a vrut să le trecem cu bine până la momentul în care România s-a transformat într-un stat mândru, demn în fața celorlalte țări din Uniunea Europeană. Astăzi marcăm trei momente istorice de importanță majoră, care se leagă între ele. Nu știu dacă am fi fost în Europa, dacă nu am fi fost un stat independent și nu știu dacă am fi fost un stat european dacă nu se termina cel de-al doilea Război Mondial. Pentru astfel de momente trebuie să le mulțumim celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, însă întrebările care rămân sunt:  «Ce facem noi?», «Ce lăsăm noi generațiilor care vin?»,  «Cum privim viitorul acestei țări?», «Cum o să rămânem în memoria urmașilor când noi nu vom mai fi?» și „În ce măsură am făcut lucruri bune pentru această națiune?». Cred că e timpul să ne revenim, să ieșim oarecum din suferința prezentului și din bucuria trecutului, să ne asumăm viitorul României, cu demnitate, cu oameni de valoare, cu persoane care să fie privite cu mândrie, așa cum ne amintim de Regele Carol I, de Mihail Kogălniceanu, de Regele Ferdinand Întregitorul, de Regele Mihai I, care au fost, cu adevărat, oameni de stat. Îndemnul este să privim încă o dată, cu demnitate, trecutul nostru, dar și viitorul în același timp, să ne asumăm vremurile pe care le trăim și să credem că destinul acestei țări se datorează și modului în care noi vom contribui la acest obiectiv. Trebuie să redevenim oamenii care își iubesc patria și legăturile europene care au devenit oficiale în 2007. Cred că numai împreună putem continua această luptă pentru libertate, pentru democrație, pentru unitatea poporului român și, în consecință, vom putea depăși grava criză morală în care ne aflăm astăzi numai dacă avem încredere în noi. Ne dorim ca, peste 100 de ani, generațiile viitoare să se bucure de aceleași valori pe care le prețuim astăzi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Programul manifestărilor a cuprins intonarea Imnului Naţional al României, rostirea de alocuțiuni ale autorităţilor locale, oficierea ceremonialului religios și defilarea Detaşamentului de Onoare al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*