Ziua Familiei – Nunta de aur premiată de primărie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/05/2011

Municipalitatea va celebra sâmbătă, 14 mai,  familiile care au împlinit anul acesta 50 de ani de la căsătorie. În Parcul Expoziţiei vor fi invitate 304 familii pentru a sărbători nunta de aur şi în acelaşi timp pentru a marca Ziua Internaţională a Familiei.

Parcul Expoziţiei va găzdui sâmbătă, 14 mai, de la ora 10 cea de-a IX-a ediţie a Zilei Familiei. În acest an, primarul Gheorghe Nichita va înmâna diplomele de onoare celor 304 familii care au împlinit în acest an 50 de ani de la căsătorie. Municipalitatea păstrează astfel tradiţia recompensării celor mai longevive familii din Iaşi, acest eveniment fiind menit să marcheze Ziua Internaţională a Familiei. În cadrul festiv, vor fi acordate fiecărei perechi „Diploma de Onoare pentru devotamentul şi credinţa în promovarea valorilor morale ale familiei”. De asemenea, căsătoriile semicentenare vor fi recompensate cu un premiu de 500 de lei. Sâmbătă vor fi înmânate 51 de astfel de premii, pentru celelalte 253 de perechi recompensa bănească fiind deja acordată.

„Municipalitatea are datoria de onoare de a sărbători familiile care au ajuns  să celebreze nunta de aur. În primul rând, recompensăm pe cei care, în ciuda  greutăţilor şi problemelor au ştiut să-şi păstreze familia unită şi apoi sărbătorim oamenii care au construit Iaşul”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Ca în fiecare an, primăria a pregătit un program sărbătoresc pentru nunta de aur a familiilor. Alături de înmânarea diplomelor, pentru perechile celebrate a fost pregătit un spectacol de romanţe şi muzică populară precum şi un bufet în aer liber cu mici, frigărui, cărnăciori şi bere.

Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanei a pregătit şi un moment deosebit pentru seniorii Iaşului. Pentru a imortaliza momentul festiv, vor fi fotografiate perechile ajunse la nunta de aur, pozele fiind apoi acordate gratuit familiei.

Ziua Internaţională a Familiei

La începutul anilor 90, problematica familiei a atras atenţia organismelor internaţionale. Indiferent de cultură, civilizaţie sau nivel de dezvoltare, importanţa familiei ca unitate de bază a societăţii este recunoscută la nivel global. În ultimele decenii, familiile s-au aflat în faţa unor noi provocări ce pun presiune pe unitatea şi rolul ei în societatea modernă. De aceea, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat anul 1994, Anul Internaţional al Familiei. Decizia a avut la bază necesitatea afirmării rolului familiei şi atragerea atenţiei asupra problemelor şi nevoilor familiei. Pe de altă parte, s-a oferit prilejul pentru a crea politici internaţionale, guvernamentale sau locale pentru sprijinirea familiilor. Se impunea, de asemenea instituirea unui cadru pentru anual pentru manifestările dedicate familiei.

Istoria unei celebrări internaţionale

Pe 23 septembrie 1993 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia nr. 47/237 prin care ziua de 15 mai se declară “ Ziua Internaţională a Familiei”. În anul următor, Guvernul României decide marcarea acestui eveniment internaţional prin sărbătorirea la 15 mai a « Zilei Familiei Române ».  „Această zi ar trebui să reprezinte pentru noi toţi o ocazie de sărbătoare, de linişte şi pace în cadrul fiecărei familii. Sărbătorirea acestei zile are o mare importanţă pentru comunitatea internaţională, care acordă sprijin în mod constant şi contribuie la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi social în vederea creşterii rolului familiei în viaţa socială”, se arată în motivaţia ONU pentru instituirea Zilei Internaţionale a Familiei.

În data de 7 mai 2003, pentru a marca acest eveniment, Consiliul Local al Municipiului Iaşi adoptă Hotărârea nr. 236/2003 prin care hotărăşte acordarea, într-un cadru festiv, a unei diplome de onoare şi a unui premiu în valoare de 300 lei fiecărei familii din Iaşi care a împlinit 50 de ani de căsnicie, fondurile necesare fiind alocate de la bugetul local.  Este prima iniţiativă de acest gen din ţară, exemplul de la Iaşi fiind preluat mai apoi de mari municipii din ţară.

La iniţiativa primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, începînd cu luna mai 2009, în temeiul HCL nr.  139/31 martie 2009 premiul acordat familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie s-a majorat de la 300 la 500 lei net.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*