Ziua Culturii Naționale, celebrată la Iași și Paris

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/01/2020

Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași a organizat miercuri, 15 ianuarie, o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Astfel, la Galeriile „Dan Hatmanu” – Pasaj „Sfânta Vineri” a fost deschisă expoziția „Iași – Oraș al Istoriei, Culturii și Științei”, curatori fiind Dana Baran, Ivona Aramă, Cosmin Sandu. De asemenea, la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” din Strada Lăpușneanu nr. 24 a avut loc lansarea volumului „Luceafărul” – ediție bibliofilă, Editura DAR Development Publishing (București), eveniment prezentat de Prof. Univ. Dr. Doru Scărlătescu, precum și expoziția de lucrări de grafică din volumul „Luceafărul”, autor Constantin Cioc.

De asemenea, Ateneul Național a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de evenimente organizate de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, la Paris.
Ateneul Național din Iași, partener al acestui proiect din Paris, inițiat de Asociația ” Corala Sfinții Arhangheli” a fost reprezentat de către managerul instituției Andrei Apreotesei. Proiectele culturale de la Catedrala “Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail” au marcat și împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu. Cu acesta prilej, a fost inaugurat în Sala Cuza a Catedralei “Sfinții Arhangheli Mihail și Rafail”, “Salonul Marilor Români la Paris”, al cărui curator este domnul Andrei Apreotesei.

Sub organizarea Casei de Cultură a Municipiului Iași, mai mulţi scriitori din România, Moldova şi Ucraina au susținut recitaluri de poezie la Colegiul Național și la Colegiul „Costache Negruzzi”.
Miercuri, 15 Ianuarie, în faţa bustului marelui poet din Parcul Copou au fost ţinute alocuțiuni și depuse jerbe de flori, iar în sala de spectacole „Diotima” a avut loc un spectacol de muzică şi poezie.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*