Ziua Armistițiului, sărbătorită la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/11/2017

Primarul Mihai Chirica a participat joi, 9 noiembrie, la două ceremonii organizate pentru a marca Ziua Armistițiului, anume împlinirea a 99 de ani de la încheierea armistițiului între forțele Antantei și Puterile Centrale, act care a pus capăt Primului Război Mondial.

După depunerea de coroane la Mausoleul Militarilor Francezi din Cimitirul Eternitatea, oficialitățile locale și atașatul militar al Ambasadei Franței au rostit alocuțiuni și au depus coroane la statuia generalului Henri Mathias Berthelot din spatele Teatrului Național.

„Vreau să îi mulțumesc domnului atașat militar al Franței pentru vizita pe care o face în Romania cu ocazia Zilei Armistițiului, o zi istorică pentru noi, românii, și pentru toți europenii. Este deosebit de onorant pentru noi că ați venit astăzi la Iași să marcăm acest lucru, în fața statuii generalului Berthelot, acea personalitate care, alături de poporul francez, a avut o contribuție determinantă pentru săvârșirea idealului de veacuri a românilor, România cea Mare!

Se vor împlini la anul 100 de ani de la Ziua Armistițiului. Dar pentru noi se vor împlini 100 de ani de când există România cea Mare, România care este și un punct important pe harta Europei de astăzi. Pentru tot efortul pe care Armata Franceză și statul francez, alături de Armata Română și statul român, l-au făcut atunci și continuă să o facă, nu putem decât să aducem recunoștința noastră.

Am fost foarte interesat de declarația domnului președinte Emmanuel Macron despre o posibilă vizită la Iași, în 2018, pentru a planta încă un stejar care să dăinuie încă 100 de ani pe un teritoriu care să rămână în continuare al românilor. Salut acest lucru și subliniez că Iașul va rămâne un punct puternic de legătură cu statul francez, atât pentru efortul pe care Franța l-a făcut pentru noi, cât și ca un loc în care cultura franceză, cultura europeană, în general, au rol fundamental și definitoriu. Este foarte important ca tânăra generație și clasa politică să înțeleagă că destinul nostru trebuie să continue alături de destinul european și să facem toate eforturile pentru a ne continua acest destin într-o Europă unită.

Nu în cele din urmă, țin să transmit salutul meu și Armatei Române, cea fără de care nu s-ar fi putut întâmpla ca noi să vorbim limba română și să avem o țară cu care să ne mândrim”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*