Zilele UMF Iaşi, 138 de ani de excelenţă în învăţământul medical

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2017

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi sărbătoreşte joi şi vineri 138 de ani de la înfiinţare cu invitaţi speciali, conferinţe extraordinare şi lansări de carte.

Deschiderea oficială a Zilelor UMF a debutat astăzi, în Aula „George Emil Palade”, cu o prezentare a proiectelor UMF Iaşi din cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi, urmată de o conferinţă specială despre implicarea Iaşului în Primul Război Mondial susţinută de prof.univ.dr.Cătălin Turliuc, cercetător principal la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi.

La evenimentul de astăzi a participat și primarul Mihai Chirica.

„la împlinirea frumoasei vârste de 138 de ani, vreau să transmit școlii de medicină de la Iași cele mai sincere urări de bine. «La mulți ani!» și succes în toate proiectele pe care le veți întreprinde de acum încolo.
Apoi, vreau să vă mulțumesc.
Vă mulțumesc fiindcă, intrând în topul celor mai bune universități din lume, ați făcut un mare serviciu Iașului. Prin această reușită nu doar Universitatea de Medicină și Farmacie «Gr. T. Popa» a devenit mai cunoscută pe mapamond, ci și Iașul! Ați așezat orașul nostru pe o hartă care ne face cinste – cea a învățământului superior de calitate.
Vă mulțumesc, de asemenea, deoarece sunteți printre românii care fac din România o destinație atrăgătoare!
Știm cu toții că Universitatea de Medicină și Farmacie «Gr. T. Popa» este una dintre instituțiile de învățământ superior din România care, an de an, deține tot mai mulți studenți din străinătate.
Se întâmplă un fenomen foarte interesant în învățământul superior. Atât numărul studenților români care se înscriu la universitățile din străinătate cât și numărul studenților străini care învață în universitățile din țară sunt în continuă creștere. Văd aici avantajele unei societăți globale, deschise, interconectate, premisă a unui permanent schimb de informații care ne poate face din ce în ce puternici.
Din păcate, pentru că există mereu și un «din păcate”, în timp ce absolvenții români din străinătate rămân în majoritatea lor în țările în care au studiat, absolvenții străini din România părăsesc țara noastră imediat ce își încheie studiile. Mai rău, mulți dintre medicii din România pleacă la rândul lor din țară.
Rezultă că avem dascăli excepționali, studenți excepționali, medici excepționali, dar guvernanți lamentabili. Pentru că ei sunt responsabili de racilele acestui sistem sanitar subfinanțat, incoerent și respingător. În vreme ce școala medicală îi atrage pe străini, actul guvernării îi alungă pe străini și români laolaltă. Unii construiesc, alții mai mult distrug.
Mi se pare o extraordinară dovadă de patriotism din partea dumneavoastră deoarece, chiar și în aceste condiții vitrege, luptați clipă de clipă pentru ca românilor să le fie un pic mai bine!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Comments

comments

Categoria: educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*