Vrem să ajutăm, nu să inventăm false probleme! Precizări cu privire la organizarea unor evenimente publice în faţa Palatului Culturii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/06/2018

În urma apariției unor speculații nefondate și tendențioase și din respect pentru opinia publică, conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să facă o serie de precizări importante cu privire la organizarea unor evenimente publice în zona din fața Palatului Culturii.

Astfel, în cursul zilei de vineri, 18 mai, Complexul Muzeal Național „Moldova” a trimis municipalității o adresă prin care se solicita luarea de „măsuri pentru a limita poluarea fonică asupra edificiului Palatului Culturii (…), știut fiind faptul că în această perioadă au loc foarte multe activități în cadrul Festivalului Internațional al Educației”.

Ulterior, în cursul acestei săptămâni, un canal media local a anunțat că, din cauza concertului Forza Zu de sâmbătă, 26 mai, ar fi apărut crăpături la Palatul Culturii, „articolul” bazându-se nu pe o expertiză tehnică, pe mărturii ale unor specialiști și nici măcar pe probe foto, ci tocmai pe adresa trimisă municipalității de către Complexul Muzeal Național „Moldova” în ziua de vineri, 18 mai.

Este evident că aceste speculații sunt contrazise flagrant, deci și anulate de cronologia actelor oficiale și evenimentelor publice: un eveniment din 26 mai nu poate fi pretextul unei adrese trimise pe 18 mai! Până la data adresei Complexului Muzeal, municipalitatea organizase, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, un singur eveniment în fața Palatului Culturii, anume joi, 17 mai, spectacolul Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc din Republica Moldova. Totodată, ca și în cazul altor evenimente din ultimii ani, scena a fost amplasată nu în Piața Palatului Culturii, spre statuia lui Ștefan cel Mare, ca în trecut, ci mult mai în față, între liniile de tramvai și str. A. Panu. În plus, fiind vorba de un spectacol de muzică și dansuri populare, volumul instalațiilor de sunet a fost evident unul redus, fiind aproape inaudibil din Palatul Culturii. Tehnologia actuală folosită la scenele de concerte a evoluat suficient de mult încât sunetul este direcționat spre spectatori, fiind semnificativ redus în spatele scenei. Mai mult, și spectacolul de Revelion a fost organizat tot pe scena dinspre Casa Dosoftei, iar atunci, deși volumul sunetului a fost superior și spectacolul a inclus și focuri de artificii, nu au existat sesizări sau reclamații din partea administratorilor Palatului Culturii…

Conducerea Primăriei Municipiului Iași nu dorește să speculeze cu privire la motivele semnatarilor adresei trimise de Complexul Muzeal Național „Moldova”, chiar dacă aceștia, aflați în subordinea Ministerului Culturii, deci a Guvernului, au trimis aceeași adresă și Consiliului Județean, instituție care nici nu este implicată în organizarea Festivalului Internațional al Educației, nici nu este abilitată să măsoare și să combată „poluarea fonică”.

Conducerea Primăriei Municipiului Iași va rămâne același partener constant și implicat al Complexului Muzeal Național „Moldova” și va continua să susțină, financiar și logistic, evenimentele organizate de instituția de cultură. Conducerea Primăriei Municipiului Iași înțelege însă să sprijine demersurile care privesc activitatea culturală a Complexului Muzeal, inclusiv punerea în valoare și protejarea Palatului Culturii, iar nu inventarea unor false probleme care pot fi speculate mediatic și politic.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*