“Viziuni minoritare”, la Botoşani şi Suceava

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/10/2015

Sugestiv intitulat „Viziuni minoritare”, evenimentul cultural-artistic desfăşurat vineri şi sâmbâtă, 16-17 octombrie 2015 la Botoşani şi Suceava a captat interesul participanţilor. Organizatori au fost Primăria municipiului Iaşi, Muzeul Judeţean şi SC Eltrans, la Botoşani, Primăria municipiului Iaşi, Primăria municipiului Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Uniunea Armenilor din România şi Uniunea Artiştilor Plastici din România – filialele Iaşi şi Suceava, în inima Bucovinei. A fost un eveniment de amploare, cu acţiuni condensate şi variate, rod al proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia „Pro Roma”.

Eveniment cultural artistic de înaltă ţinută
Timp de 5 ore şi jumătate, botoşănenii au putut urmări două spectacole de teatru în premieră şi o expoziţie de fotografie ce are ca temă viaţa, locurile şi obiceiurile etniilor reprezentative din Moldova. Evenimentul a implicat un maraton al bunului gust dar şi al deplasării, uşurat de firma „Eltrans”, partener al evenimentului, care a pus la dispoziţie gratuit tramvaiele pentru cei care au dorit să ajungă în timp util de la spectacolul de teatru „Fereastra”, ce s-a jucat pe esplanada din faţa Muzeului Judetean, la Depoul de tramvaie, unde a fost pus în scenă spectacolul de teatru documentar „Ultima ţigară a lui Benjamin Fondane”. La Suceava „Viziuni minoritare” a fost gândit ca un eveniment complex, cu trei secţiuni distincte, programate în aceeaşi zi: expoziţia de pictură “Istoria minorităţilor”, spectacolul de teatru outdoor “Fereastra” şi concertul de jazz “Rezonanţe armeneşti” cu Harry Tavitian.

„Istoria minorităţilor”, expoziţie de fotografie
Muzeul Judetean Botosani, care a funcţionat de-a lungul timpului ca Palat Administrativ dar şi ca sediu al Prefecturii, este timp de 10 zile, începând cu 16 octombrie, gazda unei inedite expoziţii de fotografie. Sugestiv intitulată „Istoria minorităţilor”, expoziţia de la Muzeul Judeţean cuprinde fotografii şi postere cu aspecte din viaţa, locurile şi obiceiurile comunităţilor minoritare din Moldova. Instantaneele minoritare au fost oferite de către comunitatea armeană, elenă, ruşă/lipoveană, ucraineană, evreiască  şi romă din Iaşi, care au pus la dispoziţie fotografii din propriile albume foto. Expoziţia a fost prezentată de Ana Florescu, directorul Galeriei de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani. La vernisaj au participat iubitori de artă din Botoşani, reprezentanţi ai comunităţilor minoritare din Iaşi şi Botosani, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Botoşani.

Restituţio Benjamin Fondane
Asociaţia Culturală “Artes” a programat la Depoul de tramvaie “Eltrans” din Botoşani, spectacolul de teatru “Ultima ţigară a lui Fondane“, de Cătălin Mihuleac, în regia lui Octavian Jighirgiu. Pentru prima dată în Botoşani, o hală destinată transportului în comun a devenit spaţiu de expresie dramatică, spectatorii având ocazia de a fi martorii unui proiect unic în peisajul teatral românesc. Scenariul şi montarea spectacolului au inclus câteva surprize de proporţii pentru spectatori: deţinutul Benjamin Fondane îşi aşteaptă execuţia la Auschwitz-Birkenau, în baraca destinată condamnaţilor la gazare. Pare senin, dar în sufletul lui este furtună. Crâmpeie din copilăria petrecută în Iaşi, tinereţea bucureşteană şi maturitatea pariziană, prieteniile şi trădările, traumele şi împlinirile, toate i se amestecă în minte cu repeziciune. Moartea pregăteşte gazul Zyklon B. Filmul vieţii i se pare o călătorie zbuciumată cu tramvaiul. Printre personajele piesei, spectatorii au descoperit, într-o lumină nouă, personalităţi ale României interbelice, precum Corneliu Zelea Codreanu, Emil Cioran, Ion Minulescu, A. Steuerman-Rodion, alături de profesorul universitar antisemit A.C. Cuza.

Minoritati Botosani„Fereastra”, spectacol de teatru stradal
Spectacolul de teatru stradal „Fereastra” a fost singurul produs al proiectului care s-a jucat atât la Botoşani, cât şi la Suceava. Locaţiile alese pentru desfăşurarea spectacolului au fost esplanadele pietonale cu cel mai intens trafic din oraşe, cea din faţa Muzeului Judeţean, la Botoşani, cea din faţa Casei de Cultură, la Suceava. A fost un spectacol în care fiecare participant s-a regăsit, o pledoarie pentru multiculturalitate şi toleranţă. Muzica live, coregrafiile ţigăneşti şi monologul actorului Doru Aftanasiu, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, i-au pus pe gânduri pe cei prezenţi. Ca într-o secvenţă de memorie, prin faţa fiecărui privitor s-au succedat cu repeziciune imagini deja trăite de fiecare dintre noi. „Fereastra” este un spectacol al sentimentelor şi al trăirilor sufleteşti, arta dramatică fiind „împletită” cu mult tact cu arta de animaţie şi muzica live, magistral interpretată la vioară de personajul „Parpanghel” cel care, pe corzile scripcei sale, a dat viaţă şi păpuşei „Stradivarius”, mânuită cu sensibilitate de alţi 4 tineri actori. Regizorul spectacolului este Ciprian Huţanu, cel care a scris şi textul piesei

„Istoria minorităţilor”, expoziţie de pictură
Expoziţia de pictură “Istoria minorităţilor”, organizată la “Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene” de către Uniunea Artiştilor Plastici – Filialele Iaşi şi Suceava, va rămâne pe simeze timp de 14 zile. Celor 22 de lucrări semnate de artişti plastici ieşeni, realizate în tabăra de creaţie de la Complexul de Agrement Ciric din Iaşi, li s-au adăugat alte 6 lucrări ce aparţin pictorilor suceveni. Printre expozanţi se regăsesc “maestrul” picturii ieşene Constantin Tofan, Felix Aftene, preşedinte Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, soţii Crâşmaru, Ion Pricop şamd. Expoziţia a fost prezentată de către pictorii Constantin Tofan şi Lucia Puşcaşu, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici din România –  filiala Suceava. Dintre semnatari, au fost prezenţi la vernisaj ieşenii Manuel Mănăstireanu, pictorul de etnie romă Alexandru Stoica şi Constantin Tofan.

“Rezonanţe armeneşti în jazz” cu Harry Tavitian
Seria evenimentelor cultural artistice de la Suceava a fost încheiată de pianistul Harry Tavitian, care a susţinut un memorabil concert de jazz. Prezent la Suceava şi la începutul acestui an, Tavitian a concertat şi acum cu sala plină la Auditorium „Joseph Schmidt” a Universităţii „Ştefan ce Mare” din Suceava. Considerat de presa americană drept cel mai valoros jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Evenimentul cultural artistic „Viziuni minoritare” de la Botoşani şi Suceava face parte din proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, derulat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociatia “Pro Roma” şi este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*