Vinerea viitoare începe Festivalul Internaţional al Educaţiei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/06/2014

Următoarele două săptămâni sunt pline de evenimente pentru ieşeni. Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), aflat la a II-a ediţie, se va desfăşura în perioada 20 – 29 iunie sub emblema de capitală culturală şi educaţională. Cele 10 zile FIE vin cu evenimente pentru toate gusturile: de la spectacole de stradă, la simpozioane cu caracter academic, de la teatru experimental, la conferințe motivaționale şi concerte. Caracterul internațional al festivalului este dat în acest an nu numai de invitații din străinătate, din 28 de țări, ci și de organizarea de acțiuni în cadrul FIE la Chișinău și Cernăuți.

logo_FIE2014_transparenta

Gala FIE
Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 20 iunie, de la ora 20.00 cu Gala FIE, în cadrul căreia va fi premiată excelenţa în educaţie. Gala va avea loc în sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi va fi prezentată de Daniela Nane şi Adrian Păduraru. Toate cele cinci universități de stat din Iași, dar și Inspectoratul Școlar Județean vor oferi câte un premiu acelor personalități care s-au distins prin activitatea lor în cursul anului 2013. De asemenea, va fi oferit premiul Omnia, pentru merite deosebite în educația ieșeană. Gala se va încheia cu piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, în regia lui Gelu Colceag.

Concert Jethro Tull
Sâmbătă, 21 iunie, începând cu ora 18.00, va avea loc Marşul absolvenţilor. Absolvenți de la toate cele cinci universități de stat vor porni în marș către pietonalul Ștefan cel Mare unde se vor reuni pentru a fi felicitați de rectorii instituțiilor de învățământ superior și de autoritățile locale. Marşul absolvenţilor va fi încheiat de concertul susţinut de trupa rock Jethro Tull în faţa Palatului Culturii. Jethro Tull este o formaţie înfiinţată în anul 1967, al cărei lider este muzicianul Ian Anderson. Este considerată un fenomen unic în istoria muzicii. Concepută ca o trupă de blues psihedelic, muzica Jethro Tull a fost întotdeauna un complex ce cuprinde mai multe stiluri, inclusiv blues, jazz, folk, medieval, clasic, hard rock, alături de influenţe ale muzicii electronice. De-a lungul timpului, formaţia a vândut peste 60 de milioane de albume în toată lumea. Concertul din faţa Palatului Culturii este prevăzut să înceapă la ora 20.00.

Gala Premiilor Operelor Naţionale
Duminică, 22 iunie, va avea loc Gala Premiilor Operelor Naţionale, un eveniment de prestigiu care aparţine prin excelenţă Iaşului. La cea de a II-a ediție a Galei, nume sonore ale scenei lirice internaționale precum Viorica Cortez, Vasile Moldoveanu, Andrei Șerban, dar și personalități marcante ale intelectualității românești precum Răzvan Teodorescu, Mircea Dinescu sau Ion Caramitru au confirmat prezența la Iași pentru a oferi sau a primi premii de excelență și pentru întreaga activitate. Festivalul Internaţional al Educaţiei este organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia „Iaşi Capitală Culturală Europeană 2021”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*