Viitorii miri primesc clarificări importante printr-un ghid al încheierii căsătoriei civile

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/04/2018

Pentru că în această perioadă tot mai multe cupluri își programează căsătoriile la Serviciul de Stare Civilă Iași, reprezentanții instituției au realizat un regulament care cuprinde răspunsurile la cele mai frecvente întrebări venite din partea viitorilor miri.

Ghidul cuprinde informații generale care fac referire la vârsta minimă legală pentru oficierea căsătoriei sau comunicarea stării de sănătate, etapele programării căsătoriei până la celebrarea ceremoniei în fața ofițerului de stare civilă, dar și amănunte care țin de buna desfășurare a celebrării acestui moment important.

Ghidul încheierii căsătoriei civile poate fi consultat aici:

https://www.dlep-iasi.ro/data/_editor/file/Ghidul%20casatoriei%202018.pdf

 

Trend ascendent al căsătoriilor în anul 2017

Anul trecut, Serviciul de Stare Civilă Iași a înregistrat 3.617 căsătorii, fiind consemnat un trend ascendent față de anii anii anteriori (3.425 căsătorii în 2016 și 3.262 căsătorii în 2015).

Din cele 3.617 acte de căsătorie înregistrate, 1.298 au fost încheiate în străinătate şi transcrise ulterior în registrele de stare civilă din România. Alte 1.373 căsătorii au fost oficiate în zilele de sâmbătă şi duminică, iar 11 astfel de ceremonii au avut loc la Penitenciarul Iaşi. În privința a 68 de cupluri care au ales să-și unească destinele la Serviciul de Stare Civilă Iași, unul dintre parteneri a fost cetățean străin, fiind vorba de 22 de naţiuni diferite (Italia, Bulgaria, Franța, Zimbabwe, Nepal, Maroc, India, etc.).

Urmează o vară plină la Serviciul de Stare Civilă

Sute de cupluri se vor căsători în lunile ce urmează în fața ofițerului de stare civilă la „Casa Căsătoriilor” din Piața Unirii. Prin aplicația online de pe site-ul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași www.dlep-iasi.ro au fost deja înregistrate în acest an 1228 de programări în vederea încheierii actului de căsătorie. Astfel, în săptămâna 10-15 aprilie au fost programate 51 de căsătorii. Dacă în prima zi lucrătoare după sărbătorile de Paști, respectiv pe 10 aprilie, s-au oficiat 10 căsătorii, sâmbătă, 14 aprilie, 28 de cupluri vor spune „DA” în fața ofițerului de stare civilă.

„Pe linia programărilor online, la Servicul de Stare Civilă se vor oficia sute de ceremonii în vederea încheierii actului de căsătorie. Astfel, avem deja programate 217 căsătorii în luna mai, 146 căsătorii în luna iunie, 207 căsătorii în luna iulie, 164 căsătorii în luna  august și 145 căsătorii în luna septembrie. Lista programărilor rămâne deschisă, fiind interes și pentru oficierea căsătoriei în aer liber, în afara sediului Stării Civile.” a precizat directorul DLEP Iași, Marius Bodoga.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*