[ VIDEO ] Din cauza cantităţii mari de precipitaţii, edilii scot în stradă mai multe utilaje pentru deszăpezire

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/02/2012

Vremea nefavorabilă şi codul galben de precipitaţii sub formă de ninsoare şi-au făcut din plin prezenţa în aceste zile la Iaşi, în oraş căzând mari cantităţi de precipitaţii.

Primarul Gheorghe Nichita a făcut luni o radiografie completă a situaţiei, precizând că situaţia este sub control, deşi ninge neîntrerupt de vinerea trecută iar temperaturile au ajuns noaptea şi la -15° C, iar ziua nu au trecut de -8° C.

“Sunt de la 7.00 dimineaţă în teren şi am verificat aproape fiecare zonă în parte. Din cauza temperaturilor scăzute, a vântului destul de puternic şi a ninsorii abundente, întâmpinăm greutăţi în activitatea de deszăpezire a oraşului. S-a lucrat în ritm alert toată noaptea ( duminică spre luni – nota redacţiei ), frecvenţa fiind undeva la circa două ore. Practic, din două în două ore plugurile reveneau pe acelaşi traseu, iar în acest interval se depunea un strat de zăpadă de circa 5 – 7 centimetri” – a spus edilul Iaşului.

Gheorghe Nichita afirmă că deşi în oraş se circulă greu, în condiţii de iarnă, nu sunt probleme pe principalele artere pe care circulă mijloacele de transport în comun sau cu accesul la unităţile de învăţământ sau spitale.

„Per total, în acest moment avem 23 utilaje grele la stradă, fie că vorbim de pluguri, sărăriţe, autogredere, buldoexcavatoare cu lamă, dar am luat măsuri de îmbunătăţire a activităţii de deszăpezire şi vom mări parcul de utilaje necesare. Am contactat deja societăţile de construcţii pentru a ne pune la dispoziţie utilaje. În scurt timp vor mai fi operaţionale la stradă încă 4 pluguri cu sărăriţă, 2 autogredere, 6 autocamioane, 2 buldoexcavatoare şi 1 wolla. Pentru perioada care urmează, vom creşte parcul de utilaje cu încă circa 8 autocamioane, 2 wolla şi 3 buldoexcavatoare. Nu avem probleme cu stocurile de antiderapant” – a completat primarul Iaşului.

Şeful municipalităţii ieşene a mai afirmat că începând de astăzi ( luni, nota redacţiei ), vor începe operaţiunile de evacuare a zăpezii din marile intersecţii (Independenţei, Poduz Roş, Baza 3, Socola, Târgu-Cucu etc.), pentru care municipalitatea va avea operaţionale suplimentar 20 de autobasculante.

În ciuda problemelor generate de temperaturile scăzute (îngheţarea motorinei, a uleiurilor de motor etc), RATP Iaşi a scos la stradă luni 74 de autobuze, 24 microbuze şi 71 tramvaie, suplimentate de alte 20 autobuze Unistil, nefiind întreruperi, nici căderi de tensiune sau probleme la macaze.

La final, primarul Gheorghe Nichita a mai precizat că în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic nu sunt probleme nici la populaţie, nici la şcolile, grădiniţele sau creşele din municipiul Iaşi. De altfel, puţine şcoli au luat decizia de suspendare a cursurilor, printre acestea numărându-se Colegiul Negruzzi, Colegiul Ghe. Asachi, Liceul Cuza, Grup Şcolar Procopiu, Grup Şcolar Cernătescu sau Liceul Saligny.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*