Unirea de la 1918, reflectată într-o amplă conferinţă organizată la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/03/2018

Primăria Municipiului Iași rămâne un partener implicat în privința evenimentelor care se desfășoară sub egida Centenarului.

Astfel, de joi, 22 martie până sâmbătă, 24 martie, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași organizează Conferința Internațională „Marea Unire a Românilor (1918). Istorie și actualitate”. Evenimentul face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020) și este desfășurat în colaborare cu  Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Institutul de Istorie din Chișinău și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Francez Iași.

Peste 100 de cercetători invitaţi la Iaşi

În debutul programului, pe 22 martie, are loc deschiderea oficială a manifestărilor în Sala Senat a UAIC Iași, unde vor susține scurte alocuțiuni: primarul Iașului, Mihai Chirica, prof.univ.dr. Mihaela Onofrei- ordonator de credite al Universității „Al. I. Cuza”, prof.univ.dr. Petronel Zahariuc- decan al Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași,  prof.univ.dr. Daniel Șandru-coordonatorul Programului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, prof.univ.dr. Ion Eremia- decan al Facultății de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova,  C.S. I dr. Ovidiu Cristea, Director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Academia Română. Lucrările Conferinţei Internaţionale „Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și actualitate” vor fi structurate pe două secțiuni: „Premisele Marii Uniri de la 1918” și „Realizarea și destinul Marii Uniri din 1918”.  Prin comunicările  prezentate și discuțiile ce vor urma, se vor aprofunda teme precum: mișcarea națională din Basarabia în preajma Unirii din 1918, diplomație și propagandă în vremea Marelui Război, recunoașterea internațională a Marii Uniri, urmările războiului în societatea românească, istoriografia actului Unirii de la 1918, dar și noile realități geopolitice la 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. Pe 23 martie, va susține un discurs și ministrul Justiției, prof.univ.dr. Tudorel Toader, moment care va fi urmat de prezentarea Acad. prof. univ.dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Autonomiile istorice la Centenarul Marii” și de lucrarea științifică „Perspective diverse asupra Unirii”, unde moderator este prof.univ.dr. Mihai-Răzvan Ungureanu.

La Conferinţa Internaţională  „Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și actualitate” sunt așteptați să participe aproximativ 100 de cercetători și profesori din România: Iași, București, Cluj-Napoca, Constanța, Târgoviște, Sibiu, Republica Moldova: Chișinău, respectiv din Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, SUA.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*