Un nou eveniment literar “Junimea – Scriptor” la BCU “Mihai Eminescu”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/10/2018

Clubul de promovare a lecturii, cărţilor şi dialogului „Junimea – Scriptor” îi invită pe ieşeni să fie alături de editura Junimea şi de revista Scriptor la ediţia de miercuri, 31 octombrie 2018, care se va desfăşura de la ora 16.16 la BCU/Fundaţiile Regale Ferdinand I, sala Bogdan Petriceicu – Haşdeu, a 114-a din seria întâlnirilor săptămânale dedicate autorilor junimişti şi celor mai recente titluri.

Evenimentul va prilejui lansarea volumelor “Amintiri din Junimea”, de Iacob Negruzzi, şi “Omul gordian”, de Ianuarie – Raul Iordăchiţă.

“Fiind Amintiri și nu jurnal, memorialistica lui I. Negruzzi este un text sintetic și corect despre viața internă și cea manifestă, radiantă, în aria culturii românești a „Junimii” ieșene. El a împrumutat întâlnirilor literare ceva din umorul său vital, îngăduind ironia spontană, mizând pe efectul vesel al anecdotelor. Textul nu e ordonat cronologic, dar nu lipsesc din amintiri datele cronologice importante din istoria acestui crucial fenomen cultural desfășurat, pe multiple planuri, în perioada ieșeană: literar, lingvistic, educațional. Amintirile lui Iacob Negruzzi istorisesc întâlnirea fericită a intelectualității românești, formată la Viena, Paris sau Berlin și care, revenită în țară, a colaborat substanțial la procesul de modernizare a culturii naționale, este de părere Elvira Sorohan.

“În „Omul gordian”, Ianuarie-Raul Iordăchiță scrie o poezie reflexivă, căutând drumul dinspre nimic spre ceva pe „șleaul de sud”, într-un topos nou al liricii noastre de azi, la Orehanovitza, în Poetry Valley, unde aprinde piramide de foc și semnează „conștient/ testament, cu fluidul biotic al Dunării de Severin/ avant de mourir”. Poetul se caută în figura expatriatului din acel spațiu de identificare, explorând artefacte „din nivelul arhaic” și „amintiri legendare”, îl învață pe Alexandru – alte lecții pentru Delfin – diferența dintre a culege și a fi cules, „imită” tristețea, privind înapoi, la „hoiturile” zilelor trecute, ieșite din uz, alternând „lăcomia crâncenă de viață” cu gândurile neliniștite dintr-o gară unde nu sosește nimeni, pe un calendar al stărilor poetului și poeziei, sceptic, bazându-se doar cu prudență pe cuvinte, forțează, cu măsură, licențe poetice și descoperă semnificații noi în învelișul sonor al semnificanților inventați în interogații active adresate lumii și sinelui. Ianuarie-Raul Iordăchiță este, cum el însuși spune, fericitul din zodia albă a poeziei”, a declarat criticul Ioan Holban.

Volumele vor fi prezentate de Elvira Sorohan şi Dorian Obreja.

Amfitrionii evenimentului vor fi Simona Modreanu şi Lucian Vasiliu, secretariatul fiind asigurat de Cornelia Apetroaie şi Viorel Dumitraşcu.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

1 Comentariu

  1. Din poziția “ascultător cuminte”, am urmărit cu interes expunerea doamnei profesor Elvira Sorohan – e o plăcere să o asculți, intervențiile d-lui Lucian Vasiliu, prezentarea făcută de d-l Dorian Obreja, volumului “Omul gordian”. Scrie bine prietenul Raul, poezia lui este încă o tentație intelectuală, căreia nu-i poți rezista. Felicitări calde, tuturor ! Anica A-F
*