Un nou eveniment literar de prestigiu: volumul “Joc sub obroc” va fi lansat la clubul Junimea – Scriptor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/10/2018

Clubul de promovare a lecturii, cărţilor şi dialogului „Junimea – Scriptor” îi invită pe ieşeni să fie alături de editura Junimea şi de revista Scriptor la ediţia de miercuri, 24 octombrie 2018, care se va desfăşura de la ora 16.16 la BCU/Fundaţiile Regale Ferdinand I, sala Bogdan Petriceicu – Haşdeu, a 113-a din seria întâlnirilor săptămânale dedicate autorilor junimişti şi celor mai recente titluri.

Evenimentul va prilejui lansarea volumului „Joc sub obroc”, de Marina Mureşanu Ionescu.

„Ieşind din textul hermeneutic pentru a întâlni pasărea albastră a poeziei, Marina Mureşanu Ionescu învaţă noua limbă, recompune alfabetul pentru limbajul poetic, reinventându-se şi reconstruind o lume”, este de părere criticul literar Ioan Holban.

Născută la 29 iulie 1949, la București, Marina Mureşanu Ionescu a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Facultatea de Litere, Secția franceză-română. A obţinut titlul de Doctor în Filologie la Universitatea București în 1982. Este profesor la Universitatea din Iaşi, Facultatea de Litere, conducător de doctorat, domeniul Limba şi literatura franceză. De asemenea, este critic şi istoric literar, traducător, autoare a numeroase cărți şi studii în domeniul literaturii franceze şi române, literatură comparată, studii culturale, francofonie, traduceri. A fost distinsă cu Premiul de critică literară „Lucian Blaga” al Academiei Române în 1990, pentru volumul Eminescu şi intertextul romantic, Editura Junimea, 1990, fiind membră în numeroase asociații științifice internaționale, laboratoare de cercetare, colective de redacție, în România şi în străinătate.

Profesor invitat la universități din Franța, Marea Britanie, Belgia, Elveția. Marina Mureşanu Ionescu a debutat cu poeme în revista Cronica din Iaşi, publicând apoi în reviste literare precum Luceafărul, Convorbiri literare, Alma Mater, Dialog.  În 1997, a primit decorația „Les palmes Académiques”, acordată de Republica Franceză, pentru servicii aduse culturii franceze.

Volumul „Joc sub obroc” va fi prezentat de Liviu Antonesei, Ioan Holban, Corina Panaitescu. Amfitrionii evenimentului vor fi Simona Modreanu şi Lucian Vasiliu, secretariatul fiind asigurat de Cornelia Apetroaie şi Viorel Dumitraşcu.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*