Un nou centru de cercetare și practică a fost inaugurat pentru studenții agronomi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/09/2018

Luni, 17 septembrie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) Iași a dat startul oficial al anului universitar 2018-2019 printr-o ceremonie care a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”. La eveniment au participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației Naționale prof.univ.dr. Ioan Ștefan Groza, rectori și prorectori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, reprezentanți ai unităților de învățământ preuniversitar, ai stațiunilor de cercetare științifică din județul Iași, ai unităților de agricultură și reprezentanți ai unor companii direct implicate în derularea activităților USAMV Iași.

Invitat la ceremonie a fost și primarul Mihai Chirica, care le-a vorbit studenților și profesorilor prezenți despre rolul esențial pe care îl poartă în dezvoltarea economiei României.

„De la bun început, vreau să vă urez un nou an cât mai rodnic, atât din punctul de vedere al cunoaşterii, cât şi al rezultatelor, pe care, desigur, la sfârşitul anului universitar, le veţi putea culege. S-a vorbit foarte mult despre importanţa acestui an. Voi pleca de la rolul esenţial pe care dumneavoastră îl aveţi în economia ţării. Agricultura rămâne, aşa cum s-a mai spus, domeniul strategic al economiei româneşti, un motiv în plus ca de pe băncile Universităţii Agronomice să iasă oameni competenţi, care să se gândească cu responsabilitate şi profesionalism la viitorul nostru. Nu putem supravieţui decât dacă avem ce pune pe masă. Aici intervine rolul dumneavoastră esenţial, care trebuie să fie dus împreună cu şcoala agronomică românească, cu tot colectivul de profesori care vă pregătesc. Cei peste 150 de ani de tradiţie universitară ne obligă, stimaţi profesori, pe toţi, inclusiv autorităţile, să fim cei mai buni din ţară. Trebuie să ne păstrăm acest standard, pentru că avem şi capacitatea intelectuală, şi experienţa profesională, şi, din fericire, sprijinul necesar pentru ca acest lucruri să se întâmple.

Cea mai mare provocare pentru fiecare dintre noi sunt studenţii, cei care dau sufletul acestui oraş şi care reprezintă motivul pentru care an de an venim şi dăm startul, împreună, al anului universitar ieşean. Dragi studenţi, tinereţea nu se negociază. Ea se trăieşte şi se exploatează la maxim, dar parcurgerea acestei frumoase etape trebuie să lase o urmă adâncă în personalitatea domniilor voastre, o urmă pe care să o puteţi utiliza pe tot parcursul vieţii, de unde să puteţi naşte amintiri, de unde să puteţi exploata rezultatele vieţii voastre viitoare, de unde să puteţi gândi tot ceea ce înseamnă pentru voi viaţa: familie, prieteni, existenţa de zi cu zi. De aceea, invitaţia mea este să profitaţi la maxim de tinereţea voastră, lăsând o urmă frumoasă pe parcursul ei”, a spus primarul Mihai Chirica.

De asemenea, edilul a vrut să amintească studenților de importanța cunoașterii istoriei României, dar mai ales a rolului pe care l-a avut Iașul în constituirea statului român modern.

„Iaşul este oraşul celor trei Uniri. Este oraşul unde Mihai Viteazul a venit pe dealul Copoului să ceară unirea ţărilor în care se vorbeşte aceeaşi limbă, este oraşul în care s-a făcut prima Unire şi, desigur, este oraşul în care s-a dat bătălia până la capăt, devenind Capitală de Război. O lecţie de istorie pentru noi toţi, românii de aici şi de pretutindeni, care trebuie să ne umple de mândria de a fi român, de a fi patriot, de a învăţa, de a munci şi de a muri în România. Cei de acum o sută de ani s-au jertfit pentru noi. Acum a venit şi rândul nostru. Suntem «Generaţia Centenară», iar această generaţie trebuie să renască planul de ţară pentru ca şi celelalte teritorii româneşti să reintre pe făgaşul normal, alături de noi. Nu se putea face România Mare fără intelectualitate. Chiar dacă s-au şcolit parte în ţară, parte în afara ţării, intelectualii români s-au strâns şi au susţinut, prin pacea de la Trianon, că România este patria în care se vorbeşte limba română, acolo unde ne identificăm prin tradiţie, prin spiritualitate, prin rădăcini care vorbesc despre faptul că acolo au fost de la început români. Nu aveam nici o altă măsură să demonstrăm puterilor europene că suntem o singură ţară decât prin munca acelor intelectuali.

De aceea, cred că menirea mediului academic ieşean şi românesc este mai mult decât esenţială dacă vrem să renaştem proiecte de ţară ca să ne putem uni peste încă o sută de ani. Ca să punctăm acest moment Centenar, vreau să reamintesc că România cea Mare s-a făcut sub statutul Casei Regale. De altfel, Casa Regală a României ne-a conferit pe 31 mai, anul acesta, statutul de oraş regal. Trebuie să ştiţi, dragi studenţi, că aveţi cu ce vă mândri: sunteţi într-un oraş regal. Este prima dată când aducem acest statut Universităţii ieşene şi profităm de această deschidere de an universitar pentru a-l conferi domnului prof.univ.dr. ing. Vasile Vîntu, rectorul Universităţii”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Centru de cercetare și practică pentru studenți

Tot luni, 17 septembrie, USAMV Iași a inaugurat o clădire nouă destinată specializărilor din industria alimentară „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole”, „Protecția Consumatorului” și „Mediu, Control și Expertiza Produselor Alimentare”. Rectorul USAMV Iași, prof.univ.dr. ing. Vasile Vîntu, a precizat că studentii acestor specializari vor face practică în sase ateliere de microproducție pentru prelucrare lapte, prelucrare carne, carmangerie, patiserie, panificație si procesare bere.

„Suntem încă în perioada de înscrieri pentru învățământul la distanță, prin urmare estimăm că vom avea peste 750 de studenți în anul I. În total, sunt 4.200 de studenți la toate ciclurile universitare. Începem anul cu cele patru facultăți: Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicină Veterinară, dar și cu 16 programe de studii, din care unul este în limba engleză, la Medicină Veterinară. Tot astăzi am inaugurat un nou corp de clădire destinată specializărilor din industria alimentară, prin care vom avea condiții foarte bune pentru practica studenților. În clădirea de 7.000 metri pătrați, sunt șase ateliere de microproducție, unde vor lucra studenții de la specializările aferente Industriei Alimentare”, a declarat prof.univ.dr.ing.Vasile Vîntu.

Odată cu inaugurarea acestui centru de cercetare, tinerii vor avea acces în total la 18 laboratoare didactice, patru laboratoare de cercetare și trei săli de conferințe moderne.

Comments

comments

Categoria: educatie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*