Un incredibil exemplu de solidaritate

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/12/2012

Peste 2.000 de ieşeni au format o uriaşă fundă umană ca semn al solidarităţii cu persoanele infectate cu virusul HIV

Evenimentul care a marcat Ziua Mondială de Luptă Anti SIDA a fost organizat luni, 3 decembrie, de Fundaţia „Alături de Voi” România. Ajunsă la a şaptea ediţie, manifestare a debutat cu o conferinţă de presă în sala mare a Primăriei Iaşi. Cuvintele cheie au fost: „Solidaritate, respect, responsabilitate!”

Mesajul fundaţiei

Sute de ieseni au aprins lumanari in memoria victimelor HIV/SIDA

„Prin toate acţiunile noastre, vrem să generăm solidaritate şi respect pentru cei care trăiesc cu HIV şi pentru familiile celor decedaţi, dar şi responsabilitate individuală pentru ca transmiterea virusului şi discriminarea celor afectaţi să nu se mai repete. Este de apreciat faptul că au răspuns invitaţiei de a fi parteneri un număr de 101 instituţii, inclusiv cu participare şi din alte judeţe decât Iaşi”, a declarat Angela Achiţei, preşedinte ADV România.

La conferinţă au fost prezenţi şi medici. „Prin toate acţiunile noastre, încercăm să tragem un semnal de alarmă, să învăţăm generaţia tânără care sunt formele de protecţie împotriva virusului HIV. Am mers în şcoli, licee, facultăţi şi am realizat campanii de conştientizare. Vom continua pe aceeaşi linie”, a explicat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.

Funda umană

Între orele 12.00 – 13.00, în Atrium Palas Mall, a fost formată o uriaşă fundă umană cu participarea a aproximativ 2.000 de persoane care au rezonat cauzei. Aceştia au ţinut un moment de reculegere pentru persoanele care au decedat din cauze legate de HIV/SIDA, şi-au lansat gândurile către cei dispăruţi sub forma baloanelor cu heliu şi au aprins lumânări în jurul quilt-urilor. Quilturile sunt pânze pe care au fost pictate sau lipite obiecte sau imagini în legătură cu cei infectaţi cu HIV. Aprinderea lumânărilor în jurul acestora a simbolizat întreţinerea luminii veşnice pentru cei dispăruţi. „Sunt gesturi simple, dar importante pentru cei cu o astfel de poveste de viaţă”, a afirmat Angela Achiţei, preşedintele ADV România.

Cifre reci

În evidenţele Centrului Regional Iaşi, care înglobează cele 8 judeţe ale Moldovei, există 1.358 de persoane infectate, din care 1.159 sunt în tratament cu ARV – medicamente antiretrovirale. Totodată, în 2012, au fost depistate alte 20 de persoane, 13 din acestea având domiciliul în judeţul Iaşi, 7 în alte judeţe ale Moldovei.

……………..

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

În fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Cu acest scop, Fundaţia Star of Hope România a realizat, în aceeaşi zi, un Marş al Solidarităţii pentru copiii cu dizabilităţi din regiunea Moldovei, eveniment desfăşurat concomitent în Bârlad, Piatra Neamţ şi Botoşani. Marşul, având ca punct de plecare Piaţa Unirii, s-a finalizat prin alăturarea participanţilor la funda umană din cadrul Atrium Palas Mall.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*