Un ieșean provoacă oamenii să redescopere prietenia printr-o aplicație

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/06/2018

A renunțat la o carieră în domeniul medicinei generale pentru a deveni „programator de visuri”. Ionuț Pătrășcoiu spune că prietenia a devenit un termen vag, iar aplicația pe care a gândit-o mută interecțiunea dintre oameni din online în offline. Se elimină bariere precum solicitarea prieteniei, falsa apreciere a activității în online prin like-uri, comentarii sau distribuiri, propunând în schimb interacțiunea directă rezultată din afișarea unei hărți unde poți vedea la ce distanță de tine sunt cei cu care te poți întâlni în câteva minute față în față.

Lansată în urmă cu doar o lună de zile, aplicația „Floca” (friendy location) are deja un număr impresionant de descărcări, întrucât față de alte aplicații existente pe piață, are un chat integrat și o funcționalitate de afișare a locației în timp real. Astfel, persoanele dragi sunt doar la un click distanță, fie că e vorba de prieteni vechi sau de oameni noi.

„Sunt aproape 100 000 de descărcări în momentul de față. Da, putem spune că este o aplicație în plină funcționare, dar și în plină schimbare. Ne putem numi chiar un start-up în toată regula. Suntem o echipă de zece oameni, condusă de mine și de asociatul meu, Alexandru Holicov. Avem șase programatori, trei specialiști pe partea de marketing și un product manager. Lucrăm de trei ani de zile la această aplicație, însă am ajuns la varianta finală în urmă cu o lună de zile. Chiar dacă am terminat Facultatea de Medicină Generală, nu am profesat în acest domeniu. Am preferat să aleg un alt drum și m-am lăsat condus de o dorință: cea de a face ceva diferit într-o industrie care mă fascinează și de a reuși chiar dacă  toată lumea spunea că este imposibil. Nu am niciun curs în domeniul IT din timpul facultății, însă îmi amintesc că din anul al doilea de studenție, am început să dezvolt anumite bussines-uri în domeniul IT și în imobiliare. Am renunțat la aceste planuri după terminarea facultății, scopul unic fiind implicarea și dedicarea mea visului aplicației”, spune Ionuț Pătrășcoiu. Ineditul proiect a fost lansat în Madrid, Spania, iar succesul a întrecut așteptările fondatorilor. La o simplă lecturare a review-urilor, întâlnești o avalanșă de useri spanioli ori din America Latină, care sunt pur și simplu sunt  încântați de impactul aplicației.

„Ne interesează foarte mult feedback-ul utilizatorilor în ceea ce privește funcționarea aplicației și ne adaptăm cerințelor. Fiind deja aproximativ 100 000 de descărcări, considerăm că popularizarea aplicației este un succes, contând bineînțeles pe faptul că această afacere va crește ușor și sigur. În momentul de față sunt la Madrid tocmai din acest motiv. Am lansat aplicația în urmă cu o lună de zile aici, am avut un feed-back atât de bun încât ne-a dat peste cap toate planurile de dezvoltare. Urmărim piața din Spania pentru că popularitatea produsului se poate răspândi mult mai ușor global de aici, din Madrid”, explică Ionuț Pătrășcoiu.

Declaraţii utilizatori FLOCA

„Pe lângă faptul că îmi pot face prieteni din întreaga lume, îmi actualizez permanent lista de contacte, iar cu prietenii din această aplicație formez o adevărată comunitate. Mulțumim!”, Lucia Sabaris Pazos

„Iubesc această aplicație, pentru că datorită ei mi-am putut cunoaște una dintre cele mai bune prietene”, Ingrid Reyes

„Sunt încântată de beneficiile acestei aplicații. Se aseamănă cu WhatsApp, dar are o grafică superioară”, Lucía López Polo

 

„Pregătim un wall unde poți vedea ce postează oamenii din jurul tău!”

Așadar, ca utilizator, te afli în fața unei hărți de prieteni, unde localitățile sunt înlocuite de fotografiile userilor cu care ai putea interacționa, interfața ilustrând și distanța în timp real în metri sau kilometri, la pachet fiind și indicațiile de orientare în spațiu. Singurul pas care mai rămâne de făcut este inițierea conversației care să ducă la întâlnirea față în față cu userul ales.

„Aplicația «Floca» are puterea de a conecta oamenii în viața reală! Din momentul în care depășim câteva bariere tehnice pe care le avem acum și reusim să transmitem oamenilor beneficiul care le este adus de aplicație, consider cu tărie că prieteniille vor căpăta statutul cuvenit și se va depăși falsa barieră pusă de mediul online. Când spun bariere, mă refer la impresia greșită care este creată de această nebunie a rețelelor sociale, în care toată lumea crede că este prietenă cu toată lumea, dar atunci când doresc să se întâlnească cinci prieteni, se întâmplă foarte greu”, spune Ionuț.

Utilizatorii aplicației sunt din România (50%), Spania 30%, America de Sud 10%, restul fiind din țări care aparțin Europei. Cu peste 6000 de review-uri pozitive, fondatorii aplicației plusează cu o noutate care va fi implementată în lunile ce urmează:

„Publicul țintă este reprezentat de tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, dar aș vrea să luăm în considerare și persoanele mai în vârstă care au rămas cu un spirit tânăr. Pregătim deja o schimbare majoră față de planul pe care l-am avut inițial cu acest proiect și asta la doar o lună distanță de ziua lansării! O să fie un «wall» unde poți vedea ce postează oamenii din jurul tău, așa că suntem siguri de impactul pozitiv al acestui atu întrucât va aduce mai mult conținut nou produsului. Față de alți competitori, ne dedicăm îmbunătățirii permanente a acestei aplicații. Suntem într-o continuă metamorfoză și am înteles că avem nevoie să facem asta pentru a putea oferi un produs mai bun utilizatorilor”, a încheiat Ionuț Pătrășcoiu, CEO al startup-ului Floca.

Aplicaţia se poate descărca gratuit şi este disponibilă în magazinele Google Play şi AppStore.

ANCA CREȚU

Comments

comments

Categoria: Special,Timp liber

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*