Un abuz legislativ al CJ îi lipseşte pe elevii ieşeni de „Lapte şi Corn”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2018

Chiar dacă şcoala a început de aproape două luni, mulți elevi din judeţul Iaşi sunt lipsiţi de alimentele furnizate prin intermediul programului naţional „Lapte şi Corn”. Conform primarului Mihai Chirica, situaţia dramatică are drept cauze atât incompetenţa guvernamentală, cât mai ales un abuz legislativ înfăptuit de către conducerea Consiliului Judeţean Iaşi

„Avem o problemă serioasă în ceea ce priveşte furnizarea în şcolile din judeţul Iaşi a produselor lactate și de panificație necesare susţinerii activităţii şi procesului de educaţie, aşa cum s-a angajat România prin programul naţional pentru şcoli. Această problemă care ne chinuie se numeşte consilierul judeţean Maricel Popa. Într-un mod ilegal şi total abuziv, fără respectarea legii şi cu aviz de legalitate de la Prefectură, încalcă în mod flagrant o prevedere a HG 640 / 2017, prin care consiliile judeţene și consiliile locale din Municipiul București erau singurele instituţii care puteau să se ocupe de programul «Lapte şi Corn» în şcolile judeţului Iaşi. În schimb, deşi şcoala a început pe 10 septembrie, am primit pe data de 19 septembrie hotărârile Consiliului Judeţean cu numerele 329 și 330 privind implementarea acestui program în şcolile ieşene. Ce s-a întâmplat de fapt? Nu a reuşit să ducă la bun sfârşit procedura de achiziţie a alimentelor necesare susţinerii activităţii şcolare, așa că a pasat responsabilitatea la consiliile locale. Am cerut lămuriri de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, care ne-a confirmat că singurele instituţii care se ocupă de acest program sunt consiliile judeţene, împreună cu consiliile locale ale Municipiului Bucureşti. Abia pe 2 noiembrie a apărut o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se va putea repartiza această activitate şi la autorităţile locale. Pe scurt: este mai cinstit să spui că nu poţi, decât să încalci legea. Nu avea dreptul Consiliul Judeţean Iaşi să emită o hotărâre prin care o obligaţie prevăzută prin lege să o delege la autorităţile locale. În timp ce toată lumea luptă pentru ca lucrurile să meargă bine în educaţie, Consiliul Judeţean nu găseşte oportun acest lucru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul Iaşului a scos în evidenţă importanţa furnizării alimentelor către elevi, în contextul creşterii abandonului şcolar.

„Mare parte dintre copii de la sate se duc la şcoală pentru acel corn şi acel pahar cu lapte pe care trebuie să le primească de la statul român”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Comments

comments

Categoria: educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*