Ultimele dezbateri publice pe tema bugetului Iașului pe 2018

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/02/2018

Luni, 5 februarie, și marți, 6 februarie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași au avut loc ultimele dezbateri privind bugetul municipiului Iași pe anul 2018. După o scurtă prezentare a proiectelor care vor fi implementate în acest an, primarul Mihai Chirica a răspuns propunerilor, sugestiilor și întrebărilor ieșenilor care au venit la Palatul Roznovanu.

Ce vor ieșenii

Printre problemele semnalate de către ieșeni s-au numărat starea deficitară a străzilor Crișului, Lotrului, Vămășoaia, Viticultori și Fundac Păun, starea Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu”, proasta gestionare a terenurilor deținute de CFR sau cursele auto nocturne de pe aleea Mihail Sadoveanu. Ieșenii au mai solicitat extinderea programului în care terenurile de sport ale școlilor să fie accesibile copiilor și tinerilor în perioada vacanțelor și în afara orelor de curs, realizarea Monumentului Renașterii Naționale (Marea Unire), construirea unui stadion modern, precum și valorificarea punctelor termice. Primarul Mihai Chirica a afirmat că va ține cont de toate sugestiile venite, în cazul ultimei propuneri anunțând că punctul termic nr. 9 din zona Cantemir ar putea transformat într-un centru care să ofere consultanță privind legislația specifică asociațiilor de proprietari și servicii de audit financiar pentru același tip de beneficiari.

În urma sugestiilor privind toaletarea arborilor și împământarea cablurilor, edilul a precizat că în cadrul Primăriei vor fi înființate două departamente în acest sens. Acesta a adăugat că, având în vedere succesul proiectului „Poliția Locală Călare”, municipalitatea va mai achiziționa trei cai, care se vor adăuga celor șapte cabaline cumpărate deja.

Primarul a prezentat public intenția de a delimita o bandă de circulație dedicată mijloacelor de transport în comun, taxiurilor și mașinilor electrice, măsura urmând a fi aplicată pentru început în zona Nicolina. Colectarea selectivă a deșeurilor a fost un alt subiect amintit de către ieșenii prezenți, în acest sens edilul anunțând amenajarea în următoarele două luni a 600 de containere pentru colectarea de sticlă.

 

 

Splaiurile, redenumite după foștii regi Ferdinand I și Mihai I

Primarul Mihai Chirica a anunțat și o intensificare a relațiilor pe care Iașul le are cu Chișinăul, în acest sens urmând a fi realizate trei proiecte în comun. „Fiind în An Centenar, vrem să realizăm o replică a statuii regelui Ferdinand I pentru a fi amplasată pe un bulevard din zona centrală a Municipiului Chișinău. Suma necesară acestei investiții va fi alocată din bugetul pentru acest an, cu precizarea că Primăria Chișinău va contribui cu suma necesară realizarea soclului. De asemenea, vrem să redenumim Malurile Splaiului Bahlui după foștii regi Ferdinand I și Mihai I. Vom organiza și o dezbatere publică pe această temă”, a mai spus Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că inclusiv noul model al abonamentului pe mijloacele de transport în comun va avea un logo ce amintește de Anul Centenar.

După încheierea dezbaterilor publice cu cetățenii, proiectul bugetului local va fi finalizat și înaintat consilierilor locali, urmând să fie dezbătut și votat de Consiliul Local la mijlocul acestei luni.

Proiectul de buget al Municipiului Iași pe 2018 poate fi consultat la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni, precum și la cele cinci centre de cartier. De asemenea, proiectul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi.

Comments

comments

Categoria: informatii publice

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*