Turismul, factor de dezvoltare locală şi regională

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/03/2016

În perioada 17-18 martie Iaşul devine capitala turismului în România. Conferinţa „Rolul turismului ca factor esenţial în dezvoltarea locală şi regională”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iaşi, a atras reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Iaşi, Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Biroului de promovare şi informare turistică a României la Viena, universităţilor din Regiunea de Nord-Est, Autorităţii Naţionale pentru Turism, Academiei de Studii Economice, agenţiilor de turism, antreprenorilor etc.

Conferinta turism

„De-a lungul timpului am privit turismul ca pe o zonă de vacanţă personală şi am pierdut din vedere faptul că turismul poate fi o sursă de venit foarte bună şi pentru Iaşi. Fondurile europene au fost foarte importante în dezvoltarea turismului la nivelul Regiunii de Nord-Est. Iaşul, chiar dacă nu avea un brand de oraş turistic în sensul clasic, a reuşit să atragă câteva zeci de milioane de euro pentru turism. Dau exemplu aici Axa Culturală, care a vizat reabilitarea Centrului istoric, proiectul de reabilitare a mănăstirii Golia, realizat alături de Consiliul Judeţean, zona de agrement Ciric, care dintr-o zonă aproape sălbatică a reuşit să atragă curiozitatea nu numai a ieşenilor, precum şi proiectele realizate de biserici şi muzee şi de reprezentanţi din sectorul privat. Dar niciunul dintre proiecte nu a fost integrat într-o strategie. Iaşul a investit după propria gândire, la fel au făcut şi Târgu Ocna sau Gura Humorului. Nu a venit nimeni să spună că toate aceste proiecte pot fi gândite într-o gândire unitară, care să fie relevantă pentru întreaga regiune. De data aceasta vreau ca Strategia de Dezvoltare Integrată a Iaşului, care va avea un capitol dedicat pentru turism, să fie corelată cu strategia de dezvoltare a Regiunii de Nord-Est”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Invitaţii speciali ai evenimentului sunt dr. Chris Stone, senior lectorer în managementul turismului (Manchester Metropolitan University – Marea Britanie) şi totodată consilier pe probleme de turism la Comisia Europeană, şi dr. Robert Bartłomiejski (Universitatea din Szczecin – Polonia). Aceştia vor avea prezentări pe tema rolului infrastructurii în dezvoltarea sustenabilă a turismului.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat la adresa http://turism-iasi.ro/index.php?id=257.

Comments

comments

Categoria: eveniment,turism

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*