Tramvaiul Centenarului, pe traseul redescoperirii istoriei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/11/2017

Tramvaiul Centenarului va rula pe străzile Iaşului începând de duminică, 26 noiembrie 2017. La ora 11.00, în rondul din Târgu Cucu, va avea loc inaugurarea celui de-al nouălea tramvai personalizat grafic în cadrul proiectului cultural Iaşi – oraşul tramvaielor pictate.

„Tramvaiul Centenarului – Iași, capitala renașterii naționale” readuce în prim-plan, după un veac, statutul de capitală de război al orașului Iași în perioada 1916-1918. Compoziția grafică include portretele Regelui Ferdinand, Reginei Maria, primarului Gheorghe Mârzescu, generalului Henry Mathias Berthelot, premierului I.C. Brătianu și pe cel al politicianului și istoricului Nicolae Iorga, personalități marcante în cadrul evenimentelor politice și armate din timpul Primului Război Mondial. Compoziția cuprinde totodată traseul parcurs de membrii Casei Regale, de clasa politică și de populație în 1916, atunci când capitala României a fost mutată de la București la Iași, în urma ocupației germane.

Proiectul este realizat de Asociația TRAMCLUB IAȘI, alături de Compania de Transport Public Iași, fabrica de vopsele National Paints și Indfloor Group, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, la buna desfăşurare a lucrărilor aducându-şi contribuţia şi Simigeria Petru.

O echipă entuziastă pentru un proiect ambiţios

Personalizarea „Tramvaiului Centenarului” nu se rezumă doar la exterior, salonul acestuia beneficiind de numeroase intervenții, de la personalizarea tapițeriei scaunelor, la personalizarea cromatică a podelei și până la aplicarea unei galerii cu rol educativ, compusă din imagini de arhivă și informații istorice. Conform reprezentanţilor Asociaţiei Pasionaţilor de Transport Public Tramclub din Iaşi, proiectul a fost realizat în cinci etape. Într-o primă etapă, a avut loc personalizarea grafică a tapiţeriei scaunelor, realizată de studenţii Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din Iaşi. În a doua etapă, tramvaiul GT4 a fost recondiţionat din punct de vedere tehnic şi estetic. A treia etapă a presupus formarea grupului de artişti din rândul studenţilor şi absolvenţilor Facultății de Arte Vizuale și Design, Specializarea Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, elevi ai Colegiului de artă „Octav Băncilă” și absolvenți ai Facultății de arhitectură „G.M. Cantacuzino”. Vopsirea tramvaiului a reprezentat cea de-a patra etapă a proiectului, după care a urmat cea mai complexă parte a acţiunii, personalizarea grafică, activitate care a durat nu mai puţin de opt zile.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*