Tramvaiele și stațiile tematice ieșene au cucerit Europa

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/11/2017

În perioada 9-10 noiembrie, la Ravenna (Italia), a avut loc o nouă întâlnire la nivel european în cadrul proiectului InnovaSUMP.

Manifestarea, găzduită de Centrul de Mobilitate din localitate, a inclus pe parcursul celor două zile prezentări ale tuturor municipalităților participante, dezbateri în grupuri de lucru, schimb de bune practici, interacțiuni directe între participanți moderate de experți din cadrul Universității „Aristotle” din Salonic, o vizită de studiu la zonele intermodale special amenajate în proximitatea centrului istoric și al gării.

Elena Farca, managerul de proiect din partea Municipiului Iași, a susținut o prezentare cu tema „Iași – Mobilitate cu tramvaie tematice”, care s-a bucurat de un viu interes din partea reprezentanților orașelor participante. Prezentarea a inclus detalii și imagini despre Tramvaiul Iei, Tramvaiul Literaturii, Tramvaiul Educației și Tramvaiul Comunismului, exemplul municipalității ieșene urmând a fi replicat și alte orașe incluse în proiect. Apreciate au fost și stațiile de tramvai ieșene, în special cea dedicată Operei Române. La eveniment au participat reprezentanții ai Primăriei Nicosia (Cipru) – lider de proiect, Primăriei Praga (Cehia), Consiliului Departamental Devon (Marea Britanie), Primăriei Ravenna (Italia), Primăriei Kordelio – Evosmos (Grecia), Primăria Viseu (Polonia), Companiei Municipale de Servicii din Vilnius (Lituania), Primăriei Municipiului Iași (România) și Universității „Aristotle” din Salonic (Grecia).

 

Inovare în mobilitatea urbană

Proiectul InnovaSUMP este finanțat prin programul Interreg Europe și vizează schimbul de bune practici, inovarea și politicile de mobilitate în vederea realizării sau îmbunătățirii Planurilor de Mobilitate Urbană Sustenabilă. Obiectivul proiectului InnovaSUMP este de a contribui la realizarea/actualizarea Planurilor de mobilitate urbană durabilă (SUMP) inovative, în special în regiunile aflate la începutul procesului de realizare/implementare al unor astfel de planuri, furnizând expertiză și demonstrând beneficiile aplicării sale, precum și susținerea unui angajament mai ferm pentru mobilitatea cu emisii reduse de carbon, cu o influență pozitivă asupra economiei „lowcarbon”. Bugetul total al proiectului (pentru toți partenerii) este de 1.855.000 de euro. Bugetul Municipiului Iași este de 150.000 de euro pentru o perioadă de implementare de 3 ani și 2 ani de monitorizare. Din această sumă, doar 2% (3.000 de euro) este contribuție proprie a Municipiului Iași.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*