Traficul greu, restricţionat în Municipiul Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/02/2016

Accesul autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone va fi restricţionat pe raza Municipiului Iaşi. Iniţierea unui regulament special pentru circulaţia acestui tip de autovehicule a fost anunţată miercuri, 17 februarie, de către primarul interimar Mihai Chirica.

Consultare publică

Proiectul referitor la traficul greu se află în dezbatere publică, urmând a intra pe ordinea de zi a Consiliului Local în luna martie. „Am iniţiat dezbaterea publică în ceea ce priveşte regulamentul privind accesul autovehiculelor cu o masă totală mai mare de 3,5 tone. E un capitol din Planul de mobilitate urbană, dar merită analizat separat. Oraşul a fost împărţit în două zone, zona I,  în fapt o zonă centrală mai extinsă, cuprinsă între cartierele Păcurari, Copou, C.A. Rosetti şi Tudor Vladimirescu, şi zona II, restul oraşului. Accesul în zona de interdicţie se va putea realiza doar în baza unui permis de liberă trecere. În funcţie de zona de tranzit şi de tonajul autovehiculelor, taxa pentru accesul în Municipiul Iaşi va fi de 40 până la 300 de lei pe zi. Sumele încasate prin eliberarea de autorizaţii vor intra într-un cont special, destinat pentru repararea arterelor de circulaţie din Municipiul Iaşi”, a afirmat Mihai Chirica. Conform regulamentului amintit, aprovizionarea spaţiilor comerciale şi de alimentaţie publică se va realiza în intervalul orar 19:00 – 6:00 de luni şi până sâmbătă. Singurele exceptate de la aplicarea prevederilor prezentului regulament sunt vehiculele aflate în misiune aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Serviciilor de Ambulanţă, Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, instituţiilor statului cu atribuţii în securitatea şi siguranţa naţională.

Camion TIR

 

Fluidizare în circulaţie

Scopul propus prin prezentul regulament este de a se asigura stoparea degradării sănătăţii umane prin expunerea la poluanţi atmosferici, un nivel ridicat de siguranţă a traficului, creşterea fluidizării traficului rutier pentru transportul în comun, condiţii de conservare şi protejare a mediului natural, condiţii de conservare a zonelor protejate ale oraşului, administrarea în condiţii de eficienţă şi protejare a infrastructurii rutiere, reducerea disconfortului creat populaţiei prin zgomotul produs de traficul rutier, reducerea ratei de accidente mortale şi diminuarea la maximum a costurilor economice şi a costurilor legate de accidentalitate şi mediu înconjurător. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe siteul Primăriei, subfolderul „Consiliul Local/Proiecte HCL”.

 

Noutăţi în traficul din Iaşi

În urma şedinţei din această săptămână, Comisia de circulaţie a Municipiului Iaşi a luat mai multe decizii:

–         instituirea sensului unic de circulaţie pe strada Niciman, sensul de mers dintre Moara de Foc spre Păcurari;

–         instituirea circulaţiei pe ambele sensuri pe prima sută de metri (parcare şi punct gospodăresc existent) a străzii Petri Poni, cu acces din strada Păcurari. Pe restul străzii se instituie sens unic de circulaţie spre strada Toma Cozma;

–         înfiinţarea de treceri de pietoni pe şoseaua Nicolina în zona Tehnopolis;

–         aviz favorabil pentru amenajarea unor parcări de reşedinţă pe strada Sarmisegetuza (în spatele blocurilor Y1-Y2) şi aleea Basarabi, nr. 2A.

Comments

comments

Categoria: circulatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*