Tinerii pianiști, invitați să-și demonstreze talentul la concursul „Piano ArtIs”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/02/2018

Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” Iași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea Nationala de Arte “George Enescu” și Primăria Municipiului Iași, organizează în perioada 24-25 martie cea de-a VIII-a ediție a concursului de interpretare pianistică „Piano ArtIs”.

Competiția este destinată preşcolarilor, elevilor din şcolile, liceele de artă şi din învăţământul privat precum și studenților din universitătile de artă.

„Scopul competiţiei noastre este acela de a îmbunătăţi viaţa culturală românească şi de a încuraja tinerii pianişti în studiul acestui minunat instrument. Repertoriul solicitat în regulamentul concursului a fost conceput pentru a dezvolta şi, în acelaşi timp pentru a pune în valoare calităţile tehnice şi interpretative ale tinerilor muzicieni. Aşa cum se poate observa, până la clasa a IV-a, aria stilistică este uşor restrânsă la lucrãri din perioada barocă şi clasică (cu excepţia studiului), din considerentul că învăţarea temeinică a elementelor tehnico-stilistice ale acestor epoci creatoare constituie punctul de plecare al viitorului muzician. Repertoriul celorlalte secţiuni oferă candidatului o mai mare libertate de exprimare, paleta stilistică extinzându-se până în epoca contemporană, nu fără a trece însă prin sonatele marilor compozitori clasici (clasele V-XII) sau prin  polifonia bachiană (studenţi şi masteranzi).” au precizat organizatorii concursului.

Juriul competiției din acest an va fi alcătuit din profesori ai învăţământului preuniversitar şi universitar precum și pianiști de renume internațional. 

Președintele de Onoare al Juriului este prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Ceilalți membri ai juriului sunt: prof. Larisa Jar  – Liceul Republican „Ciprian Porumbescu” Chișinău, prof. univ. dr. Vlad Dimulescu – Universitatea Națională de Muzică București, respectiv prof. Pavlos Yallourakis – École Normale de Musique „Alfred Cortot” Paris.

Competiţia pianistică „Piano ArtIs” a luat naştere în anul 2011 la iniţiativa profesorilor Carmen Şoltuz – şef al catedrei/comisiei metodice de pian şi dr. Roxana Ota, ce îşi desfăşoară activitatea didactică la Colegiul Naţional de Artă „Octav Bãncilã” din Iaşi.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*