Tilia tomentosa, specia de tei care va fi plantată pe pietonal

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/10/2015

chirica_2Săptămâna trecută a avut loc la Primăria Municipiului Iaşi o dezbatere la care au participat şi membrii Asociaţiei Dendrologice Iaşi, subiectul fiind stabilirea speciei de tei care va fi plantată pe pietonalul Ştefan cel Mare. „Estimăm că teii vor fi plantaţi în a doua decadă a lunii noiembrie, perioadă care poate varia în funcţie de condiţiile meteorologice”, a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iaşi.

120 de arbori
În urma analizei efectuate la Primărie, s-a stabilit plantarea a 120 arbori din specia Tilia tomentosa (T. argentea) şi 30 tufe globuloase din specia Buxus, urmând ca salcâmii japonezi să fie relocaţi în zonele: esplanadă Oancea, Alexandru cel Bun, Dacia. Aceste specii au fost stabilite cu dimensiunile optime, pentru Tilia de 25-30 cm circumferinţa tulpinilor la un metru înălţime de la colet, înălţimea arborilor de aproximativ 5 metri şi diametrul balotului de pământ la rădăcină de 80 cm, iar tufele globuloase de Buxus cu diametrul de 1 metru.

Oferta din Italia, câştigătoare
Au fost analizate mai multe oferte. Dintre ofertele prezentate, specialiştii au stabilit ca fiind cea mai bună din punct de vedere tehnic şi economic (specie, dimensiuni, aclimatizare, preţ), cea prezentată de o pepinieră din nordul Italiei, zona Padova, cu capacitate productivă de 500 ha. La stabilirea celei mai bune oferte s-a avut în vedere: zona climatică de provenienţă asemănătoare, dimensiunile materialului săditor optim pentru plantare, forma estetică a materialului şi starea fitosanitară.

Comments

comments

Categoria: diverse

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*