Teme de actualitate dezbătute la Iași în cadrul Congresului Societății Române de Obstetrică și Ginecologie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/09/2018

În perioada 20-22 septembrie, lașul găzduiește cel de-al XVII-lea Congres al Societății Române de Obstetrică și Ginecologie. La eveniment participă aproximativ 700 de specialişti în domeniul obstetricii şi ginecologiei atât din ţară cât şi din străinătate( SUA, Marea Britanie, Austria, Franţa, Italia, Israel, Africa de Sud şi Finlanda). Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc joi, 20 septembrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, în prezența prorectorului Universității de Medicină de Farmacie „Grigore T.Popa”- prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, a preşedintelui Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, prof. univ. dr. Mircea Onofriescu și a reprezentanților administrației locale și județene.

Invitat la eveniment a fost și primarul Iașului, Mihai Chirica care a îndemnat profesorii universitari să-și continue cariera didactică pentru a conserva calitatea superioară a formării viitorilor medici.

„Școala medicală ieșeană reușește de fiecare dată să mențină standardele de calitate prin muncă și prin formarea continuă a cadrelor medicale cu ajutorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Congresul se desfășoară în An Centenar, fiind astfel o formă de recunoaștere academică a rolului pe care Iașul l-a avut de acum 100 de ani până în prezent. Dincolo de sacrificiile personalităților istorice, cred că trebuie să vorbim și de așteptările noastre, a comunităților locale și a regiunii de Nord-Est. Vreau să felicit Consiliul Județean Iași pentru investițiile permanente realizate în Maternitatea «Cuza Vodă». Fiind condiții optime pentru nașterea copiilor, Iașul a reușit să aibă o creștere demografică reală și un spor pozitiv de natalitate, ceea ce poate fi o speranță că populația României ar putea recupera scăderea dramatică din ultimii 20 de ani.  În anul 1918, România de atunci avea aproximativ 18.5 milioane de locuitori. Acum, în An Centenar, România are doar 22 milioane de cetățeni, foarte mulți dintre ei fiind în toate colțurile lumii. Vreau să felicit organizatorii acestui congres pentru alegerea Iașului drept gazdă pentru dezbaterea unor subiecte importante pentru sănătatea populației, cu speranța că studenții își vor îmbogăți cunoștințele cu ajutorul lucrărilor științifice prezentante de specialiștii din domeniu. Profesorilor care predau le spun să nu-și părăsească catedra pentru a ocupa posturi ca medici la alte spitale din țară, pentru că astfel nu ar mai putea fi asigurată calitatea actului medical însușită de studenți”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În acest an, temele principale ale congresului sunt „Afecţiuni medicale şi chirurgicale asociate sarcinii” şi „Actualităţi de diagnostic şi tratament în Obstetrică şi Ginecologie”. Cele două direcții vor dezvolta subiecte de actualitate: diagnosticul prenatal, intervenţii chirurgicale intrauterine, întârzierea de creştere intrauterină, boli asociate sarcinii, fertilizarea in vitro, naşterea la domiciliu, ecografie în obstetrică şi ginecologie, utilizarea RMN în obstetrică şi ginecologie.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*