Telefonul Vârstnicului, alinarea singurătății

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/04/2019

Lansat în octombrie 2015, Telefonul Vârstnicului își continuă misiunea de a furniza persoanelor de peste 65 de ani informații și asistență de specialitate. Telefonul Varstnicului este o linie națională gratuită și confidențială, proiect dezvoltat de Fundația Regală Margareta a României.

 

Potrivit inițiatorilor platformei, ritmul îmbătrânirii populației este un fenomen alarmant, plasând România pe locul al doilea în topul țărilor europene. Românii de peste 65 de ani reprezintă o categorie socială în creștere, care se confruntă atât cu neajunsuri materiale, cu probleme medicale, cât și cu accesul limitat la informație și izolarea socială. Pentru vârstnicii din România nu există un sistem integrat de asistență sau consiliere socială, public sau privat, deși statisticile sunt îngrijorătoare.

În România, 1 din 2 vârstnici sunt afectați de singurătate, sentiment ce conduce la efecte dezastruoase asupra sănătății fizice, psihice și a calității vieții acestora. Mai mult, fenomenul îmbătrânirii atrage marginalizarea şi excluderea socială a vârstnicilor. De aceea, Fundația Principesa Margareta a României își propune să răspundă nevoilor vârstnicilor prin programe sociale menite să aline singuratatea, să combată izolarea sociala, să reducă sentimentul de inutilitate și efectele aferente.

 

Cum ajută Telefonul Vârstnicului?

Telefonul Vârstnicului răspunde prompt cu informaţii, sfaturi sau îndrumare pe teme importante pentru vârstnici, cel mai important fiind faptul că interlocuitorii alină singurătatea bunicilor prin conversaţie şi ascultare. De asemenea, proiectul oferă consiliere familiilor care au nevoie de soluţii pentru îngrijirea vârstnicilor, semnalând în același timp autorităților competente abuzurile la care sunt supuse persoanele de vârsta a III-a.

Apelând numărul de telefon 0800 460 001, la celălalt capăt al firului vor răspunde operatorii specializaţi care vor oferi informaţii şi sfaturi de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. Voluntari de toate vârstele construiesc relaţii de prietenie cu vârstnicii izolaţi fizic sau emoţional, care doresc un partener de discuţie şi o persoană care să îi asculte.

Detalii despre proiect, aici:

http://www.telefonulvarstnicului.ro/

 

Comments

comments

Categoria: Societatea civila

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*