„Teatru pentru Tine” – o oportunitate pentru tinerii pasionaţi de arta teatrală

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/08/2016

Începând cu această lună, 15 tineri din Județul Iași vor beneficia de un proiect care vizează dezvoltarea prin intermediul teatrului. Proiectul, intitulat „Teatru pentru Tine”, este finanțat de Primăria Municipiului Iași şi implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO. „Este ambițios proiectul pentru că noi nu vom avea în vedere doar acele persoane care sunt studenți la Facultatea de Teatru. Sperăm să fie tineri din toate categoriile defavorizate, din mediul rural, astfel încât să acoperim o arie mai largă a grupului țintă. Centrul de Dezvoltare Socială are în portofoliul său proiecte cu tematici diverse, inclusive teatru. Acest proiect este unul care se axează pe câteva ateliere foarte interesante și utile pentru persoanele pe care le vizăm, începând cu cele de teatru, de vorbire și cânt, continuănd cu cele de  fotografie și expresie corporală”, a declarat Anca Tompea, managerul de proiect. Persoanele care vor fi selectate să facă parte din grupul țintă vor lucra cu specialiști în domeniu, precum Olțița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, conf. univ. dr. Alexandru Petrescu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, lect. univ. dr. Oana Sandu, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, şi cu fotograful ieşean Andrei Cucu.

Conf. univ. dr. Alexandru Petrescu, cel care va susține cursurile de vorbire și cânt, a precizat faptul că acest proiect este o continuare a unui demers mai vechi organizat de Centrul de Dezvoltare Socială, respectiv proiectul „Teatru pentru școală”. „Împreună cu colegii mei am încercat, în acest nou proiect <<Teatru pentru Tine>>, să alăturăm și fotografia pentru că am considerat că imaginea teatrală are puncte comune cu cea de fotografică. Este o cercetare inclusiv pentru noi și anume a găsi aceste puncte de convergență. Grupul țintă care va participa la acest proiect se va familiariza cu modul de gândire din spatele cortinei, care înseamnă a fi un actor, un travaliu de tehnică și metaforă teatrală. Participanții la cursuri vor asimila criterii de analiză și construcție ale actului teatral, ceea ce le va permite să devină <<spectator profesionist>> care poate discerne între un spectacol de calitate și unul kitsch”, a afirmat Alexandru Petrescu.

Tinerii, cu vârste cuprinse între 16-30 ani, vor participa la realizarea unei serii de 8 ateliere multifuncţionale, interactive și multidisciplinare (teatru, muzică, literatură), realizarea unei serii de 2 cursuri de construcţie scenografică, în vederea susţinerii şi realizării producţiei din cadrul nucleului teatral, şi crearea unor nuclee de construcţie teatrală (elaborare scenariu, construcţie decor, configurare joc scenic) prin selectarea din rândul participanţilor la ateliere, în vederea realizării unui spectacol la finalul proiectului. „Ne așteptăm ca la final, deși se va lucra cu tineri care nu au experiență în acest domeniu, să fie un spectacol care să pună în valoare și alte calități decât cele școlare”, a conchis Anca Tompea. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul pentru acordarea de finanțări rambursabile în anul 2016 și are o perioadă de implementare de 5 luni.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*