Taxe achitate online la DLEP Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/10/2016

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi vine în sprijinul cetăţenilor prin lansarea unei modalităţi de plată online a taxelor de stare civilă.

„Știm că timpul este prețios pentru cetăţenii municipiului Iasi și din acest motiv punem la dispoziție posibilitatea de a achita taxele de stare civila si buletine online. Acest pas este unul firesc, de trecere la un nivel superior a tot ce inseamna servicii moderne de e-administratie şi vine în completarea programărilor online care anual sunt accesate de peste 35.000 de persoane. Ne dorim pe această cale decongestionarea casieriilor noastre şi reducerea timpului de depunere a solicitarilor”, a declarat Marius Bodoga, director executiv al D.L.E.P. Iaşi.

Plata taxelor de stare civilă și evidența persoanelor se face, fără comision, direct pe platforma Ghișeul.ro, cu sau fără autentificare. La depunerea cererii la starea civilă/evidența persoanelor, cetăţenii au obligația de a prezenta (tipărită) chitanța electronică. Pentru suport tehnic, utilizatorii sunt rugaţi să apeleze adresa contact@dlep-iasi.ro

Patru paşi pentru plata online

Pe siteul www.dlep-iasi.ro, în secţiunea plata taxelor online există un tabel de identificare rapidă a taxelor pe platforma Ghiseul.ro şi un ghid simplu, în 4 paşi, de plată online.

 

Pasul 1

Accesează https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public şi alege modalitatea de conectare, cu sau fără autentificare.

 

Pasul 2

Selectaţi: judeţul Iaşi,

Tip instituţie: Impozite şi taxe locale,

Lista instituţii: Iaşi.

 

Pasul 3

La rubrica Căutare taxe introduceţi un cuvânt care să faciliteze căutarea (ex: identitate) şi selectaţi 21.A.36.50.00 Alte venituri/Tx.elib carte de identitate După identificarea taxei se completează toate câmpurile obligatorii conform specificaţiilor.

După introducerea datelor şi acceptarea Condiţiilor de utilizare bifaţi rubrica

Aprob plata şi apoi verificaţi din nou în ecranul Previzualizare plată.

Pasul 4

Finalizarea plăţii se realizează în rubrica de plată efectivă, ca orice plată

online.

 

Taxe mai mici

Ieşenii vor plăti mai puţin pentru actele de stare civilă şi evidenţă a persoanelor. Astfel, a fost eliminată taxa extrajudiciară de timbru de 5 lei pentru motivele de schimbare a actului de identitate (furt, pierdere, expirare, 14 ani, 18 ani, etc.). Pentru eliberarea unei cărţi de identitate va fi achitată taxa de 7 lei, în loc de 12 lei, iar pentru cartea de identitate provizorie va fi nevoie doar de plata unui leu, în loc de 6 lei, cât era în trecut. În cazul actelor de stare civilă, a fost eliminată taxa extrajudiciară de timbru de 2 lei. De asemenea, au intervenit modificări la taxa de procesare dosar (eliberare duplicat/Anexa 24/Anexa 9/transcrieri/alte dovezi etc), aceasta fiind acum de 9 lei, în loc de 11 lei. În contextul procesului electoral din luna decembrie 2016 Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi recomandă ieşenilor să verifice perioada de valabilitate a actului de identitate (data la care expiră este aceeaşi cu data naşterii) şi să solicite din timp eliberarea unui act nou. Preschimbarea se poate face şi cu 6 luni înainte de data expirării.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*