Târgul “Cucuteni” 2010, o ediţie de succes

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/07/2010

În perioada 25-28 iunie, în parcul Copou din Iaşi, a avut loc cea de-a 28-a ediţie a Târgului Naţional de Ceramică Tradiţională “Cucuteni 5000”, cel mai mare târg de profil din ţară. Ca în fiecare an, au fost prezenţi meşteri olari din toate zonele cu tradiţie ale României, care au adus publicului deja fidel vase realizate pe tot parcursul anului. Şi tot ca de fiecare dată, scopul organizatorilor a fost acela de a promova ceramica tradiţională din centrele de olărit ale ţării şi din Republica Moldova.

În ciuda vremii capricioase, ediţia din acest an a fost una reuşită. O spun vizitatorii, dar mai ales specialiştii şi colecţionarii, cei pentru care orice manifestare de acest gen este un bun prilej să-şi sporească valoric colecţia. Tradiţia desfăşurării unui asemenea târg timp de 28 de ani în Iaşi a adus un plus în ceea ce priveşte educarea publicului cumpărător, pe a cărui fidelitate, an de an, olarii pot conta. „Publicul este cel care dă curaj meşterilor să continue această îndeletnicire. Târgul “Cucuteni 5000″ este cel mai mare târg de ceramică din ţară şi asta datorită oamenilor, pentru care participarea la târg a devenit o tradiţie”, consideră prof. Adrian Ardeleanu.

La această ediţie a târgului publicul a putut admira vasele meşterilor olari din Codlea – Braşov, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi – Botoşani; Găleşoaia – Gorj; Corund şi Miercurea Ciuc – Harghita; Schitu Stavnic – Iaşi; Baia Mare – Maramureş, Şişeşti – Mehedinţi; Româna – Balş şi Vădastra – Olt; Marginea şi Rădăuţi – Suceava; Horezu, Lungeşti şi Vlădeşti – Vâlcea, precum şi din Chişinău, Drochia, Ialoveni şi Nisporeni – Republica Moldova. În total, la ediţia din acest an au participat 128 de meşteri olari. Atracţiile Târgului au fost vasele create de meşteri din centrele tradiţionale precum Horezu, Rădăuţi, Olt, Maramureş, Botoşani sau Harghita.

Preţurile vaselor de ceramica ce au putut fi admirate in Parcul Copou au multumit toate buzunarele: de la 1,5 sau 2 lei vase miniaturale de decor, la celebrele oale din lut pentru sarmale ce au avut un preţ între 15 şi 20 lei sau vasele piriforme de Cucuteni, preferate de colectionari, ce s-au vandut la  preturi ce variau 100 si 150 de lei. “De 28 de ani, Târgul de la Iaşi continuă să ţină ştacheta foarte sus, să adune meşteri de calitate de pe întreg cuprinsul ţării şi mai ales apare o generaţie de meşteri tineri, semn că meşteşugul va putea fi dus mai departe”, a subliniat prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru.

Ceramica de Cucuteni, recunoscută la nivel internaţional

Vasele de tip Cucuteni, prezente la târgul din acest an graţie ceramistului Ionela Mihuleac, sunt modelate în mână, fără a folosi roata olarului, la fel ca acum 5.000 de ani. Vasele mici se nasc dintr-un simplu boţ de lut, adâncit şi subţiat până la o anumită formă, iar vasele mari prin adăugare de fâşii de lut (lipirea de colăcei de lut unul peste altul). Rezultatul final impresionează prin simplitate, eleganţă şi incită curiozitatea prin simbolurile şi elementele stilizate care particularizează atât de bine ceramica de tip Cucuteni de cea din alte culturi: roata solară (patru spirale îmbinate care reprezintă ciclul anotimpurilor), şarpele, animale stilizate. De asemenea, coloritul vaselor dă acea notă particulară, inconfundabilă: albul, roşul şi negrul brun.

In ţară, dar şi în străinătate, sunt foarte cunoscute si alte vetre româneşti de olărit: Horezu – Vâlcea, Vădastra – Olt, Baia Mare – Maramureş, Rădăuţi – Suceava, Schitu Stavnic – Iaşi, Braniştea – Galaţi, Corund – Harghita. Unii străini cunosc vasele româneşti de la târgurile organizate în ţările lor, alţii le descoperă întâmplător atunci când ajung în România. Atât românii pasionaţi de ceramica tradiţională, cât şi străinii, apreciază calitatea şi frumuseţea vaselor, grija pentru autentic, respectul pentru păstrarea meşteşugului aşa cum olarii l-au moştenit de la bunici şi părinţi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*