Tărâmul din vis – Norvegia. Basm, civilizație, educație!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/10/2016

Mădălina Simona Anastasiu este studentă  în anul 2 la Riscuri Naturale și Amenajarea Teritoriului specializarea de Master, facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În cadrul programului SEE GRANTS ( Spațiul Economic European-European Economic Area), desfășoară un stagiu de practică hotelieră – Vatnahalsen Hotel, Myrdal Norvegia pe departamentul de turism şi hospitalitate hotelieră.

norvegia

Simona şi-a început experienţa norvegiană în vara acestui an. “Încep prin a spune că norvegienii sunt niște oameni liberi  indifferent de vârstă, oameni plini de viață care se bucură din plin de natură prin activități normale pentru ei și anume : mountain bike, hinking și sky. Vatnahalsen Hotel, locul care mi-a fost casă,  tot aici desfășurându-mi practica, este situat la 820 m altitudine deasupra mării. În această zonă este Rallarvagen sau ,,The Navy Road” un drum foarte popular pentru iubitorii de mountain bike sau sky .În fiecare sezon se estimează un număr foarte de biciclişti, evaluat la circa 30.000”, povesteşte Simona. Tânăra studentă  apreciază condiţiile naturale norvegiene în care a avut posibilitatea de a pune în practică cunoștințele pe care le-a acumulat pe parcursul anilor de studii, mai ales în ceea ce priveşte caracteristicile fizico-geografice (geologie,hidrologie,meteorologie etc.). “Acesta este locul perfect pentru un geograf și fotograf pasionat de peisaje și natură.   Norvegienii au reușit să  construiască tuneluri  prin roca dură a munților, făcând astfel cea mai frumoasă călătorie din Norvegia, iar în lume în top 12, cu trenul Flambsana, care anul acesta a înregistrat numărul record de turiști de aproximativ 900.000.  Tunelele care se spiralează prin munţi sunt rezultatul celei mai mari măiestrii ale ingineriei norvegiene. Calea ferată, dar și tunelurile, sunt construite prin  Valea Flam care este impresionantă, având  cea mai abruptă pistă de căi ferate din nordul Europei. Înclinarea este 55/100 pe aproape 80% din traseu. Are o lungime de 20 km, cu 20 de tuneluri și o diferență de altitudine de 865 de metri”, spune entuziasmată Simona.

fiord

Mirajul nordului

Portul turistic Flam reprezintă o altă locaţie atractivă a Norvegiei. Aproximativ 160 de vapoare  de croazieră ajung în portul turistic Flam, iar apoi turiștii își încep aventura în minunata vale Flam, urcând la 820 m altitudine, vizitând Hotelul Vatnahalsen și savurând minunatul gust al vafelor! Am rămas uimită în a 3 – a zi când am văzut un grup de 230 de turiști veseli, plini de viață îndreptându-se către hotel doar în două ore. Iar în tot acest sezon se înregistrează peste  20.000 de turiști. Acesta este fenomenul vafe. Nopțile norvegiene sunt extrem de liniștite. Natura este foarte gălgăgioasă, oferindu-ți numai sunetele cascadelor, ale  păsărilor și minunatele peisaje – crestele munților acoperite cu zăpadă de foarte mulți ani depusă, lacurile și râurile foarte reci”, povesteşte tânăra studentă.

noapte-norvegia

“Dacă ziua ne oferă peisaje minunate, ei bine, și noaptea este cam la fel. Recunosc că în iunie mi-a fost un pic greu să mă acomodez, deoarece la ora 00:00 era încă lumină afară. Nopțile cu lună plină și luna noua sunt încărcate de mister dar și de multă lumină, reușind astfel să vezi umbrele copacilor, munţilor și să te bucuri de liniște. Este atât de liniște încât câteodată subconștientul o ia razna începând să facă scenarii de speriat”, relevă Simona misterul nopţilor norvegiene. Tânăra a reuşit să viziteze foarte multe localităţi importante ale Norvegiei, precum Bergen, Voss, Aurland, Gudvangen etc., locuri care s-au născut datorită pescarilor care au reușit să valorifice la maxim această activitate. “De exemplu, Naeroyfjord, o ramură a fiordului mai mare Sognefjord, totodată şi cea mai sălbatică şi mai frumoasă parte. Croazierele în fiorduri au parte de un peisaj unic, cu munţi având vârfurile înzăpezite, cascade şi ferme idilice căţărate pe pantele munţilor. Neroyfjord are o lungime de 17km şi cea mai îngustă secţiune are lăţimea de 250m”.

hotel

Ospitalitatea norvegiană

Simona apreciază sistemul social norvegian ca fiind primul în lume ca perfecțiune, nu numai datorită bogățiilor numeroase ale subsolului, ci mai ales datorită venitului pe cap de locuitor, șomajului inexistent. „Infracționalitatea e nulă, iar ideea de furt și corupție par să fie total străine norvegienilor. Și într-adevăr pare să fie țara perfectă din punct de vedere democratic, economic, politic și social. Cu greu găsești țară în lume cu atâția vorbitori de engleză și un procent atât de ridicat de titrați. De asemenea, infrastructura este foarte bine pusă la punct, dar și prețurile pe măsură. Mulți spun că: ,, Norvegia este o țară scumpă”. Da, aşa este. Dacă te duci la super-market și vrei să cumperi de exemplu o cola la 500 ml.  transformi în banii tăi și plătești aproape 20 de lei. Este normal că pentru noi românii este scump. Dar dacă ai un salariu norvegian și te rezumi la acele cifre automat nu ți se mai pare scump, ci acceptabil pentru salariul tău”, explică Simona, care adaugă: „Norvegienii sunt un popor discret, există locuri de muncă pentru toți oamenii, dar și tinerii sunt încurajați de stat și nu plătesc taxe. Deși traiul lor de viață este unul foarte confortabil, oamenii nu fac paradă cu nivelul lor de trai, luxul este inexistent”.

hotel-2

Seriozitate şi profesionalism

Studenta ieşeană se declară foarte mulţumită de atmosfera din hotelul în care a lucrat. „Stafful a fost alcătuit din managera hotelului Jannet Aksnes care este o persoană dedicată, cu experiență în domeniul hotelier de foarte mulți ani, apoi  mama și tatăl acesteia care muncesc în acest loc de aproape 40 de ani sunt niște oameni foarte muncitori, deși vârsta lor este una inaintata, 4 fete din Cehia, 2 din Letonia, 1 baiat din Latvia, câțiva norvegieni și 3 băieți din România de la aceeasi facultate cu mine, unul dintre ei fiind cu același program ca și mine. Împreună am format o echipă de la care am avut foarte multe de învățat. De la fiecare persoană am învățat câteva lucruri (la locul de muncă, sfaturi de viață etc.). Fiecare este foarte special!”, mărturiseşte entuziasmată Simona. „În concluzie, sunt foarte multe de spus despre acest târâm de vis. Vă recomand cu mare drag să vizitați această țară. Experiența dobândită prin programul  SEE deschide orizontul oricărui student care are dorința și curiozitatea, dar și simțul responsabilității  să plece de acasă pentru câteva luni. Din această experiență am învățat foarte multe despre mine, despre alți oameni cu gândiri diferite, naționalități diferite, tradiții,  câte culturi și câte gândiri diferite există în jurul tău. Datorită acestei experiențe minunate nu mă voi opri aici, ci voi continua să călătoresc și să cunosc orizonturi noi. Următoarea mea experiență va fi în Barcelona, unde voi pleca cu bursa de studiu Erasmus +  pe semestrul doi al anului universitar 2016”, concluzionează Simona, gândindu-se deja la pasul următor în cariera ei profesională.

 

Comments

comments

Categoria: turism

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*