Ţara Elfilor, văzută prin ochii a două studente din Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/09/2016

Ioana Zigman, botoşăneancă şi Caterina Străuneanu, din Iaşi, sunt studente în anul III, licenţă, la Facultatea de Geografie şi Geologie, UAIC Iaşi, secţia Turism, respectiv Turism în limba franceză. Împreună participă la un stagiu de practică în Belgia, Bruxelles, iar în prezent se află în capitala Islandei, Reykjavik. Cele două tinere îşi împărtăşesc cititorilor Curierului de Iaşi experienţele trăite atât în Belgia, cât şi în îndepărtata insulă din Atlantic, o ţară care devine tot mai interesantă pentru noi, cei aflaţi pe continent.

zigman-si-strauneanu-2

“Experienţele noastre sunt relativ diferite deoarece am lucrat pe departamente diferite în două hoteluri ale aceluiaşi lanţ hotelier NH în Bruxelles: la Food and Beverage şi Front Office. În ceea ce priveşte Food and Beverage, munca e destul de repetitivă şi uşoară, atâta timp cât eşti o persoană matinală şi nu arzi prea des croissanţii. Totul stă în iniţiativa ta de a sări în ajutorul clienţilor, dar şi a colegilor de muncă, şi puterea de a întâmpina orice problemă cu un zâmbet pe buze, fiindcă în industria turistică zâmbetul se învaţă”, mărturiseşte Caterina Străuneanu. „Pe departamentul Front Office pot spune că am avut numai de învățat. Am intrat pe recepție din prima oră când am ajuns la hotel. Deși este unul dintre departamentele cele mai dificile, mi-a făcut plăcere să lucrez pe Front Office, deoarece mi-a oferit șansa să învăț ceea ce pe băncile universității nu putea fi prezentat decât în teorie”, spune Ioana Zigman.

islanda

Munca hotelieră în Islanda

Acomodarea din Islanda a fost diferită faţă de cea din Belgia, unde cele două tinere au fost nevoite să-şi găsească singure cazare. În schimb, în Islanda, avem cazare şi masă asigurată de hotel, chiar în incinta acestuia, la o uşă distanţă de manager. Cel mai obositor departament este cel de housekeeping, care presupune muncă fizică intensă, mai ales când te trezeşti că te electrizează cerşeafurile – muncă electrizantă la propriu şi la figurat!”, povestesc cele două studente. La food and beverage există mai multe ture: bar, restaurant, breakfast şi ajutor de bucătar. În principiu, munca aici este mai lejeră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii rapid, atent la detalii şi amabil. Pe Front Office am lucrat puţin, hotelul fiind unul mic iar software-ul care este în islandeză face munca mai intimidantă”, detaliază tinerele activitatea din Islanda.

islanda-2

Culturi fascinante

Conform celor două studente, Belgia şi Islanda diferă prin faptul că oferă atracţii total opuse. “Pe deoparte, antropicul belgian: Bruxelles, Ghent, Brugge, Oostende, Antwerpen, Namur, Liege şi pe de altă parte minunăţiile naturii bine conservate din Islanda. Belgia e raiul celor pasionaţi de cultură: muzee moderne, arhitectură, festivaluri de toate felurile, gastronomie: o selecţie largă de ciocolată artizanală, gauffre, cartofi prăjiţi, fructe de mare şi să nu uităm de apreciata bere belgiană! În capitala Islandei am dat de oameni care ne vor rămâne mereu dragi. Internshipul la Fosshotel ne-a oferit șansa de a vizita zeci de cascade, râuri, ghețari, dorsala transatlantică,  tururi de echitație prin câmpuri de lavă și pârâiașe, whale și puffin watching. Ne-au uimit regulațiile impuse asupra importului și exportului de cai. Islandezii țin foarte mult la rasa lor de cai care a rămas pură de mai bine de un mileniu. Cultura nu poate trece neobservată; rețin ce a spus un coleg de la recepție legat de credința lor în elfi – nu cred neapărat în ei, dar nici nu fac nimic ce i-ar putea supăra. Există drumuri în Islanda care ocolesc roci alunecate de pe versanți doar pentru a nu risca să-i supere pe cei ce sunt considerați a fi copiii ascunși ai Evei (elfii)”.

islanda-3

Islanda de zi cu zi

„Viaţa în Islanda ni s-a părut foarte scumpă. Când am fost în oraş să urmărim un meci al României la jocurile Euro, am plătit 1450 kronur, adică aproape 11 euro, pe un pahar pricăjit de vin. Însă am găsit o piaţă eclectică numită Kolaport, în centrul oraşului în care oamenii vin şi vând lucruri de care nu mai au nevoie. Aici am găsit haine de foarte bună calitate chiar şi cu mai puţin de un euro, dar și produse alimentare specifice precum rechinul fermentat sau pieptul de puffin. Până și islandezii consideră viața de aici scumpă, iar acest lucru se leagă oarecum și de criza ce au suferit-o acum aproape 10 ani”, remarcă studentele de la Iaşi. “Experiențele dobândite prin programul Erasmus și respectiv SEE deschid orizontul oricărui student care are binevoința și curajul să plece de acasă pentru câteva luni. Înveți mai multe despre tine și de ce anume ești capabil, te maturizezi și ajungi să îți dai seama cât de diversă este lumea în care trăiești, câte culturi și câte gândiri diferite există în jurul tău.  În continuare, eu voi pleca într-un alt stagiu, de studiu de data aceasta, în Praga la Universitatea Charles, iar Caterina în Torun, Polonia – Universitatea Nicolaus Copernicus – noi experiențe pe care le aşteptăm cu sufletul la gură”, conchid Ioana şi Caterina, care îşi continuă drumul către o carieră în domeniul turistic.

 

Comments

comments

Categoria: educatie,turism

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*