SWITCH ON – Iaşul pe drumul către Capitală Europeană a Culturii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/09/2015

“Switch On” este sloganul sub care Iaşul va concura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Atât sloganul, cât şi conceptul final al dosarului de candidatură, au fost prezentate la Palatul Roznovanu luni, 21 septembrie 2015, într-o conferinţă de presă susţinută de echipa Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

Iaşul va propune juriului european, un concept construit în patru programe principale. Primul dintre acestea – Punţi creative urmăreşte crearea de noi legături culturale şi sociale cu Cernăuţiul şi Chişinăul, Iaşul reuşind astfel să fie nodul în care cultura Europei occidentale se întâlneşte cu cea Răsăriteană. Un al doilea program – Celebrând diversitatea spirituală doreşte deschiderea dialogului cultural între diferite etnii şi religii, pentru ca prin programul Dor şi călător, să fie create proiecte pentru a împărtăşi prin cultură experienţa românilor plecaţi în străinătate. În final, cel de-al patrulea program, intitulat Puncte, puncte… mizează pe tehnologia care ne-a transformat viaţa şi cum poate această să schimbe modul în care percepem cultura.

Prezent la conferinţă, Mihai Chirica, viceprimar cu atribuţii de primar al Municipiului Iaşi, a subliniat importanţa evenimentului.„Este un moment deosebit de important pentru comunitatea ieşeană, pentru că acest gând cu care am plecat în 2014 reuşeşte să se transforme un lucru palpabil. Echipa Fundaţiei a reuşit să termine un prim segment din drumul către proiectul Iaşi – Capitală Europeană a Culturii, un proiect important, în care ne-am pus toată nădejdea că-l vom duce la bun sfârşit. Nu suntem singuri în această competiţie, dar voinţa noastră şi şansa pe care o avem contează mult mai mult decât contracandidaţii noştri, a declarat edilul Iaşului.

img-palat-intro switch on“Dosarul de candidatură va avea ca temă principală şi ca slogan formula “Switch On”, expresie a ceea ce ne dorim să obţinem prin acest proiect, respectiv să schimbăm faţa oraşului, să comutăm pe Iaşi, aceasta fiind şi tema întregului dosar. Vrem ca 2021 să fie momentul în care mutăm întrerupătorul şi transformăm Iaşul în centrul de interes al fluxurilor intelectuale, culturale, democratice europene”, a precizat Florin Cîntic, directorul artistic al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

“Ne bucurăm foarte mult că, într-o lună şi jumătate, am strâns deja 148 de propuneri de proiecte, unele dintre ele foarte interesante, iar acest lucru dovedeşte că există o dorinţă a oamenilor de a se implica în acest proiect al comunităţii”, a declarat Iulian Boia, director executiv al Fundaţiei.

Documentaţia care va reprezenta Iaşul a fost elaborată cu sprijinul unei echipe de experţi, din diferite arii profesionale. Alături de candidatura Iaşului se află astfel Cristina Modreanu, critic şi expert în artele spectacolului, Adriana Zaiţ, cadru universitar specialist în marketing, Dan Alexe, cineast şi jurnalist, Simona Tănăsescu, curator şi expert în arte vizuale.

 

AICI puteţi urmări conferinţa integrală:

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*