Suporterii care ţin vie istoria Politehnicii Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/08/2018

Iubirea alb-albastră a depășit limitele gazonului și chiar ale stadionului. Astfel că mai mulți suporteri nu s-au limitat doar la a susține echipa, ci, prin propriile forțe, au creat adevărate muzee cu obiecte ale echipei de fotbal Politehnica Iași, indiferent de denumirile pe care clubul le-a purtat de-a lungul istoriei. Cei mai împătimiți sunt Cătălin Alexandru (Muzeul Suporterilor Ieșeni) și Alexandru – Andrei Macarie (Muzeul Politehnica Iași). Colecțiile lor cuprind programe de meci, diplome, ziare, bilete, fotografii, reviste, pungi, fanioane, fulare, eșarfe, tricouri, echipamente, steaguri, insigne, brelocuri, căni, pixuri, bandane, jobene, foi cu autografe etc.

Cătălin Alexandru spune că a început colecționeze materiale despre sportul ieșean încă din 1981. Afirmă că deține aproape 3.000 de obiecte, cele mai vechi fiind o broșură cu lotul echipei de fotbal CSMS Iași din 1959 și o medalie de la 1920, aparținând „Societății de Gimnastică Sport și Muzică Iași”, entitate care a organizat în 1913 primul meci oficial de fotbal în Iași.

Președintele Asociației Suporterilor SOCIOS Iași a reușit să expună colecția la Muzeul Municipal, planul fiind realizarea unui muzeu al sportului ieșean în care obiectele sale să nu fie expuse doar temporar. „Sunt un colecționar, dar sunt și un mare suporter al clubului Politehnica Iași și al sportului ieșean. Prin ceea ce fac încerc să aduc la cunoștință că putem deveni o forță care sprijină sportul în Iași. Colecția mea se adresează mai multor echipe ce au evoluat de-a lungul timpului în Iași. Banii nu au importanță atâta timp cât faci ceea ce îți dorești și construiești frumos. Fac asta din dragoste pentru Iași și pentru echipele care au adus cinste orașului nostru”, afirmă colecționarul.

Alexandru – Andrei Macarie a înființat pe Facebook, dar și în propriul apartament, Muzeul Politehnica Iași. Spune că deține cea mai importantă colecție privind echipa de fotbal Politehnica Iași, atât ca mărime, cât și ca număr de materiale și valoare.

Totul a început în 2010, după desființarea Politehnicii Iași. La început am discutat pe Yahoo Messenger, prin scrisori, la telefon. Apoi au apărut siteurile de vânzări online, inclusiv e-bay, grupurile de Facebook. Sunt foarte organizat. Am avut licitații și la miezul nopții, mi-am pus trei alarme pentru a licita un produs. Fac frecvent schimburi cu multe persoane, inclusiv din străinătate. Cred că am cea mai mare colecție legată de echipa de fotbal Politehnica Iași. Acum se află în camera mea, dar aș vrea ca toți ieșenii să aibă acces la ea. Anul viitor, pe 27 aprilie, adică ziua înființării clubului, aș vrea să organizez măcar o expoziție temporară”, spune Alexandru, un mare fan al lui Andrei Cristea.

Cel mai vechi și mai valoros obiect deținut de acesta este o carte de membru din 1947, atunci clubul purtând denumirea de Asociația Sportivă Politehnica Iași.

 

Un articol de Marius Pârciu

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*