„Structuri cromatice” la Galeriile Municipale de Artă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/03/2015

C.A. Natura statica cu hribi A. Pod. Flori albastreDupă o pauză tehnic-administrativă, care a coincis cu perioada iernii, Galeriile Municipale de Artă (Pasaj subteran Hala Centrală) s-au redeschis publicului marţi 10 martie, orele 18:00 cu vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură şi grafică, „Structuri Cromatice”, la care admiratorii de artă vizuală – vizitatori au avut şi vor avea posibilitatea să descopere pe simeze şi socluri nume din cele mai reprezentative ale şcolii ieşene de belle arte din trei generaţii, cât şi din alte centre din ţară. Pe lângă binecunoscuţii artişti Costache Agafiţei, Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu, Corneliu Ionescu, Gabriela Agafiţei, Liviu Suhar, Bogdan Bârleanu, Constantin Tofan, Eugen Mircea, Adriana Micu, Lucian Smău şi Codrin Mircea, de la Iaşi, întrucât expoziţia are şi un caracter interjudeţean, vizitatorii vor mai descoperi printre celebrităţi pe Cela şi Costin Neamţu, de la Bucureşti, Ion Tămâian, de la Sibiu, Gabrel Baban şi Ion Maftei, de la Suceava, Vasile Popescu, de la Mediaş. Prin diversitatea sa stilistică şi bogata paletă cromatică, pe care publicul o va constata, expoziţia se doreşte a fi un eveniment notabil pentru Municipiul Iaşi – candidat cu şanse reale la calitatea de Capitală Culturală Europeană. Vernisajul a fost susţinut de criticul de artă Mihai Păstrăguş. Curatorul expoziţiei, prin diligenţele căruia s-a pregătit evenimentul, este profesorul-pictor Eugen Mircea. Expoziţia va fi deschisă în perioada 10 martie – 10 aprilie 2015.

Pictură, sculptură şi grafică
La vernisaj s-a subliniat că exponatele artistice – pictură, sculptură şi grafică – prin calitatea lor, se constituie într-o constelaţie de valori în care artiştii au eternizat clipa şi au lăsat în patrimoniul spiritual local şi naţional documente de simţire şi conştiinţă, de experienţă şi meşteşug de înaltă ţinută academică. Peisajele, naturile statice, portretele şi compoziţiile cu diverse conţinuturi poartă amprenta personalităţii artiştilor, a viziunii lor despre frumosul românesc conectat la valorile de artă europeană. Prin fizionomia lor, operele expuse sunt nu numai modele ideale pentru tinerele generaţii, ci şi documente de gust estetic elevat, capabile să genereze şi să întreţină respectul pentru ceea ce este valoare, să influenţeze gustul publicului pentru armonie şi perfecţiune, să indice specificul simţirii artistice româneşti în concertul european al valorilor.

O moştenire
Artiştii participanţi care au abordat peisajul, naturile statice sau florile, indiferent dacă s-au exprimat ca realişti-romantici, impresionişti, expresionişti sau suprarealişti, prin invocarea imaginii frumuseţilor naturii au atras atenţia nu numai asupra valorii estetice a acesteia, ci şi a importanţei ei pentru viaţa omului, pentru climat şi calitatea vieţii umane, ca o moştenire care trebuie păstrată cu sfinţenie într-o stare cât mai pură, intactă şi nealterată, atât pentru noi cât şi pentru generaţiile viitoare.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*