Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Iașului a fost aprobată de Consiliul Local

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/06/2017

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Iașului a ajuns la final. Ultima formă a documentului a fost aprobată în ședința Consiliului Local de vineri, 23 iunie.

„A fost un proiect intens dezbătut, a făcut obiectul unei dezbateri de peste șase luni, cu întâlniri multiple, atât la Primărie, cât și la alte instituții. A venit timpul să-i dăm forma finală și, în felul acesta, să fie și document pe care să-l supunem spre avizare Ministerului Dezvoltării atunci când vom depune documentațiile în vederea finanțării europene”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iași, document obligatoriu în procesul atragerii fondurilor europene, a fost publicată în data de 15 mai pe site-ul Primăriei, www.primaria-iasi.ro. Întrucât proiectul de plan nu are efecte semnificative asupra mediului, nu a necesitat evaluare de mediu.

În afară de SIDU, municipalitatea ieșeană beneficiază şi de un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), document întocmit de un consorţiu internaţional de firme la comanda Ministerului Dezvoltării. PMUD a fost deja aprobat de plenul Consiliului Local şi este, de asemenea, necesar pentru atragerea de fonduri europene. Cele două strategii stabilesc dezvoltarea Iaşului până la orizontul anilor 2030.

SIDU este un document complex care schiţează cadrul de dezvoltare a Iaşului şi Zonei Mitropolitane pentru următorii minim 15 ani şi care cuprinde o listă de proiecte aşezate în context local, regional, naţional şi european, o viziune şi un concept de dezvoltare, precum şi câteva direcţii prioritare de acţiune. Conceptul de dezvoltare este: „Iaşi – Metropolă Europeană inteligentă, cu o economie competitivă la nivel naţional şi o identitate marcantă, clădită pe tradiţia istorică, culturală şi universitară, animată de o comunitate dinamică, creativă şi cu o dezvoltare echilibrată, susţinută de servicii publice performante”. Ca principiu general, va fi urmărită crearea unui „sistem de sisteme” de Tehnologia Informaţiei şi Calculatoare, energie, transport, utilităţi, comunicare şi informare.

Documentul a fost elaborat de către Municipiul Iaşi, în colaborare cu Zona Metropolitană Iaşi şi cu instituţiile şi organizaţiile locale relevante, cu sprijinul SC GEA Strategy & Consulting SA. SIDU va fi cadrul strategic de dezvoltare a Iaşului şi a Zonei Metropolitane pentru următorii 15 ani, o viziune de dezvoltare pe toate planurile şi pe termen lung, o listă prioritizată de proiecte mari. După finalizarea SIDU, va exista un contract pe termen lung cu comunitatea ieşeană şi nu numai, un contract de dezvoltare între ieşeni, Primăria Municipiului Iaşi şi alte instituţii administrative din Zona Metropolitană şi Uniunea Europeană.

Obiectivul fundamental al SIDU este ca, după implementarea proiectelor care vor deveni prioritare, Municipiul Iaşi şi Zona Metropoltană să atingă statutul unei comunităţi de talie vest-europeană, iar Iaşul să îşi recapete demnitatea de oraş-simbol al Moldovei, de capitală istorică, culturală şi economică, de promotor al valorilor Regiunii Nord-Est la nivel internaţional.

Conform calculului bugetelor operaționale ale municipiilor reședință de județ pentru perioada de implementare 2014-2023, Municipiul Iași va putea prioritiza un portofoliu de proiecte în valoare de 293,57 milioane de euro. În acest moment, Primăria are pregătite – în diverse faze, de la documentație completă la intenții – proiecte eligibile în valoare de circa 600 milioane de euro.

 

Câteva exemple de proiecte cuprinse în SIDU (valoarea estimată)

– Înfiinţarea Parcului Industrial Fortus – 40.000.000 de lei.

– Extinderea sistemului de închirierie biciclete – 4.726.810 lei

– Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu – 48.372.942 de lei.

– Sistem de managementul transportului public şi e – ticketing – 8.027.603 lei.

– Reabilitare zona Frumoasa – 10.000.000 de lei.

– Reabilitare şi amenajare clădiri având destinaţia de locuinţe sociale – 135.619.092 lei

– Conservare Baia Turcească – 9.500.000 de lei.

– Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe – 9.140.000 de lei.

– Înfiinţarea centrului de producţie şi formare cinematografică pentru amatori România – Moldova – 2.215.000 lei.

Comments

comments

Categoria: Consiliul Local

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*