Sprijin guvernamental pentru Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/10/2017

Guvernul României va sprijini financiar Municipiul Iaşi în organizarea evenimentelor şi manifestărilor reunite sub genericul „Centenarul Marii Uniri și al Primului Război Mondial. Iași, capitala Regatului României 1916-1918 și Moldova – leagăn al Marii Uniri”, în cadrul mai larg al Programului naţional Centenarul Marii Uniri. Contribuția financiară a Guvernului României la desfășurarea evenimentelor din Iași și din Regiunea Nord-Est va fi în sumă de 5.956.300 lei, care se adaugă fondurilor obținute de autoritățile locale din alte surse, precum donațiile și sponsorizările.

„Noi am solicitat 18 milioane de lei pentru proiectele Centenar, Guvernul a venit cu 6 milioane, pentru care îi mulţumim. Alocarea financiară vizează și municipiul şi judeţul Iaşi. Prin urmare, putem propune în şedinţa de Consiliu Local din luna octombrie şi programul Centenar, care va veni în completare cu o serie de evenimente. De altfel, vom propune şi noi un calendar, mai extins decât cel propus de Guvern”, a declarat primarul Mihai Chirica vineri, octombrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Roznovanu.

Acțiunile de la Iași urmează să se desfășoare în zilele de 23 și 24 noiembrie 2017, iar printre acestea se numără organizarea unei ședințe festive de Guvern în sediul uneia dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, Biblioteca Universității Tehnice „Gh. Asachi”, organizarea unei ședințe simbolice a Parlamentului la Teatrul Național, aceeași clădire în care, în 1916, Regele Ferdinand a deschis lucrările Parlamentului mutat la Iași, reiterarea unui scurt traseu feroviar între Gara Ciurea și Gara Iași, pentru comemorarea celor peste 1.000 de morți în accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 la Iași, din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiați din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă de gen din România și a treia ca mărime la nivel mondial. De asemenea, în zona catastrofei feroviare vor fi plantați 1.000 de stejari și tei, în memoria celor decedați.

Alte activităţi dedicate Centenarului vor consta în depunerea de coroane la Mausoleul Eroilor din Iași și la celelalte monumente din județele din regiune, organizarea de ceremonialuri militare și religioase, parade și defilări de arme și steaguri, organizarea de evenimente care să celebreze diversitatea culturală și modelul de toleranță propus de Iași și de România la momentul Primului Război Mondial, când aproximativ jumătate din populația Iașiului era compusă din evrei, ruși, polonezi și greci. Totodată, va fi organizată, simbolic, o „Mare Adunare” care să aducă laolaltă porturile tradiționale ale tuturor minorităților de pe teritoriul României și porturile românești din toate ținuturile, tipărirea, într-o singură ediție, a unui ziar al Centenarului, care să recreeze starea de spirit a acelor vremuri și care urmează să fie distribuit pe parcursul celor două zile în care se vor desfășura evenimentele.

De asemenea, aniversarea Centenarului va presupune reabilitarea a 10 monumente dedicate Primului Război Mondial, însoțită de refacerea marcajelor și indicatoarelor turistice către acestea.

Programul propus pentru zilele de 23 și 24 noiembrie va implica populația întregii Moldove, dar și pe vorbitorii de limbă română din țările vecine. În ceea ce privește acțiunile destinate instituțiilor, se estimează că acestea vor aduna peste 600 de reprezentanți din partea Președinției României, Guvernului, Parlamentului, cultelor religioase, ambasadelor străine în România, rectorilor universităților din regiune, administrației locale a județelor din regiune.

Sărbătorirea Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri este cel mai important proiect național postaderare, în desfășurarea căruia sunt parte Preşedinția României, Guvernul, Parlamentul, Casa Regală, Academia Română, ICR, marile universități, asociațiile culturale private și administrația locală.

 

Comments

comments

Categoria: Centenar

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*