Spitalul Regional de Urgență Iaşi: proiect finalizat, mingea se află în terenul Ministerului Sănătăţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/12/2018

Primarul Mihai Chirica a participat luni, 10 decembrie, la dezbaterea publică organizată la Iaşi de Ministerul Sănătăţii cu privire la procedura de evaluare a impactului asupra mediului al Spitalului Regional de Urgenţă.

La finalul discuţiilor, edilul Iaşului a făcut unele declaraţii cu privire la stadiul proiectului celui mai mare spital din regiunea Moldovei.

„Se vor depune documentaţiile în actuala etapă de finanţare, pentru că sunt prevăzute câte 50 de milioane de euro aferente cele trei spitale regionale, pentru a demara din aceşti bani procedurile de elaborare a proiectelor tehnice de detaliu, iar pe măsura elaborării acestora, pe etapa următoare de finanţare, să prindă banii şi pentru lucrări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Acesta a detaliat planurile municipalităţii de a investi 38 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către Spitalul Regional de Urgenţă.

„Vom încerca să finalizăm studiul de fezabilitate şi să accesăm un împrumut de circa 38 de milioane de euro necesar pentru finanţarea căilor de acces. Ulterior, vom vedea dacă finanţarea europeană va permite, o să ne recuperăm banii. Dacă nu, o să rămână contribuţia Municipiului Iaşi la acest obiectiv. Căile de circulaţie nu vor deservi doar Spitalul Regional de Urgenţă, ci întreaga zonă de dezvoltare. Pe de altă parte, ar fi culmea să beneficiem de o investiţie de peste 400 de milioane de euro şi să nu îi asigurăm căile de acces absolut necesare. Nu există nici o îndoială că vom face ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus edilul.

„Toate cărţile sunt pe masa Ministerului Sănătăţii”

Referitor la intenţia autorităţilor clujene de a construi Spitalul Regional de Urgenţă din fonduri proprii, primarul Mihai Chirica a adus în discuţie problema respectării legii.

„Pentru realizarea acestui lucru trebuie să-ţi permită şi legea. În momentul în care România a semnat cu Comisia Europeană, nu s-a dus nici Clujul să semneze, nici Iaşul, nici măcar Bucureştiul, ci Guvernul României. Prin urmare, nu prea poţi schimba regulile în timpul jocului atunci când vorbeşti de apartenenţa noastră la Europa unită. Din punctul meu de vedere, putem fi un partener al Ministerului Sănătăţii, aşa cum şi suntem în momentul de faţă, dar nu putem lua rolul statului român”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a reamintit faptul că Iaşul s-a preocupat îndeaproape de proiectul Spitalului Regional de Urgenţă, fiind primul care l-a finalizat dintre cele trei oraşe care vor beneficia de o astfel de unitate medicală.

„De aici încolo toate cărţile sunt pe masa Ministerului Sănătăţii. Dacă trebuie să ducem noi documentaţia la Bruxelles, promit că o fac personal. Mă sui în avion, îmi iau două – trei valize şi facem şi lucrul ăsta. Important este ca lucrurile să se întâmple în acest an, pentru ca perspectiva începerii lucrărilor să fie cât mai aproape de noi”, a conchis primarul Iaşului.

Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgenţă va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Valoarea proiectului este estimată la 470 de milioane de euro.

Comments

comments

Categoria: sanatate

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*