Spitalul de Recuperare a împlinit 41 de ani de activitate

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/03/2019

Spitalul Clinic de Recuperare Iași a împlinit 41 de ani de activitate. Prezent la manifestările organizate cu acest prilej, primarul Mihai Chirica a menționat planurile municipalității în legătură cu acest spitalul aflat în subordinea municipalității.

„Anul 2018 a fost unul de succes pentru Spitalul de Recuperare. Unitatea medicală a rămas cel mai important centru de transplant cohlear din țară. La Iași au fost cele mai multe cazuri din țară. De asemenea, au fost performanțe și la celelalte secții. Mă bucur că spitalul a rămas și o școală în care se pregătesc viitorii specialiști din medicina românească. Anul 2019 va fi plin de provocări. Vom demara cel mai important program de dezvoltare pe care l-am avut în ultimul deceniu la acest spital. Este vorba despre proiectul de reabilitare energetică realizat cu ajutorul fondurilor europene. Ținta noastră este de fapt mult mai largă: vrem să modernizăm în totalitate sistemele de climatizare, de încălzire și de iluminat. Vrem să creăm o rezervă din surse proprii pentru a putea continua modernizarea și la celelalte etaje. Vrem ca Spitalul de Recuperare să devină un centru de cercetare la nivel național”, a declarat edilul Municipiului Iași.

Lucrările de modernizare

În anul 2018, Primăria a finanțat reparații capitale ale Secțiilor de Recuperare Neurologică și Reumatologie I din cadrul unității medicale. Concret, prin refuncționalizarea spațiilor existente la etajele III și IV ale corpului D au fost amenajate saloane, cu un număr de 38 de paturi, echipate cu grupuri sanitare proprii, care asigură condițiile necesare și obligatorii pentru persoane imobilizate în scaun cu rotile.

La același spital sunt în curs de execuție lucrări de modernizare a spațiilor medicale aferente etajului V (Medicină Fizică și Balneologie) din corpul D, în urma cărora vor fi date în exploatare alte 15 paturi, împreună cu spațiile de consultație aferente. Valoarea totală a lucrărilor pentru cele trei etaje este de 2.098.260 de lei, sumele fiind alocate de la bugetul local. Pe lângă lucrările de amenajare, din veniturile proprii ale spitalului au fost achiziționate paturi și mobilier medical în valoare de aproximativ 200.000 lei.

Totodată, în luna decembrie a anului trecut, Spitalul Clinic de Recuperare a achiziționat și recepționat echipamente și dotări în valoare de aproape 2,5 milioane de lei cu fonduri de la bugetul local al Municipiului Iași. Pentru Blocul Operator ORL au fost cumpărate un laser chirurgical (în valoare de 551 de mii de lei), două aparate microscop operator (1,355 milioane de lei), două sisteme videoendoscopice ORL (286,09 mii de lei) și patru monitoare ATI (90,67 mii de lei), iar pentru Blocul Operator Ortopedie un motor ortopedic (192,78 mii de lei).

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Primăria Municipiului Iași va moderniza Spitalului Clinic de Recuperare prin creșterea eficienței energetice a clădirii în care funcționează de la clasa energetică D la clasa energetică B. Proiectul urmează a fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3: „Sprijinirea  tranzitului către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de investiții 3.1: „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice”. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 18,97 milioane de lei, iar durata implementării este de 51 de luni.

Comments

comments

Categoria: eveniment,sanatate

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*