Spectacole de mare atracţie la Ateneu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/01/2017

În binecunoscuta cheie a diversităţii, Ateneul din Iaşi organizează noi evenimente culturale de înaltă ţinută.

Vernisajul expoziției de fotografie  „Datini și obiceiuri de iarnă” vineri, 13 ianuarie, ora 17.00, în Foaierul Ateneului – intrarea liberă

Spectacolul datinilor și obiceiurilor de iarnă din zona Iașului a fost surprins de către fotografi în toate detaliile sale: culori, accesorii și, desigur emoție.

Asociația pasionaților de fotografie, „Foto Iași”, vă invită vineri, 13 ianuarie 2017, ora 17.00 la vernisajul Expoziției „Datini”. Expun: Valentina Cosmescu, Andrei Cucu, Ozolin Dușa, Bogdan Fuior, Dan Ignat, Dan Păduraru, Ciprian Șandru.

afis Datini

Expoziție de pictură „Dihotomia Micro-Macrocosmosului” vineri, 13 ianuarie, ora 17.30 în Sala „Galeriile  de Artă” a Ateneului – intrarea liberă

Tatiana Bădărău este absolventă a Liceului de Artă și Muzică ”Gh. Tătărăscu” din Focșani, specialitatea pictură, și a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității ”George Enescu” din Iași, în prezent masterandă cu specialitate Pictură, în anul II la aceași facultate, şi membră stagiară a Fondului Plastic.

afis expo Dihotomia Micro-Macrocosmosului

“Tema de cercetare aleasă, prin prisma abordarii simbolice si de natura tehnica, îşi propune astfel explorarea dihotomiei micro – macro univers, cu scopul de a dovedi existenţa acestora ca parţi componente ale unui întreg si nu ca realitati aflate în opoziţie. În acest context, provocarea consta în îndepartarea limitarilor si constrângerilor vizavi de perceptie si interpretare, odata cu investigarea artistica a unor realitati si valori estetice noi. Instinctul poate fuziona astfel cu stiinta, simturile îşi pot gasi corespondenta între ele, iar simbolul îţi poate redefini sau redobândi semnificatia. Simbolul capata astfel valente multiple, prin încercarea de a întruchipa sentimente precum iubirea care se poate regăsi prin ura, sau experienţe cum ar fi miracolul naşterii, înţeles însă prin prisma morţii, toate acestea privite însă ca o asimilare a opoziţiilor într-un singur întreg.” Tatiana Bădărău

 

Spectacol pentru copii  „Poveste de iarnă” sâmbătă, 14 ianuarie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 8 lei

afis Poveste de iarna

„Poveste de iarnă” este o piesă ce tratează tema prieteniei, a curajului și a spiritului de echipă.  Personajele principale în această piesă sunt cei doi copii, prinț și prințesă care se hotărăsc să plece în marea lor aventură: să o întâlnească pe Crăiasa Zăpezii. Trec prin multe întâmplări și întâlnesc în călătoria lor prieteni de nădejde care le vor sări în ajutor. Povestea te ține în suspans până la final.

Este o piesa scrisă și regizată de trupa de teatru Zum Zum din Iași, ai cărei membri sunt acțritele Andreea Gheorghe și Anca Huțanu.

 

Spectacol de teatru „Atenție, aterizăm!” sâmbătă, 14 ianuarie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari

afis Atentie, aterizam!

Vă invităm la o comedie ce a făcut deliciul publicului în toate cele 3 reprezentații de pană acum, care s-au jucat cu casa închisă!

„Alegerea de a pune în scenă o adaptare după „Boeing Boeing” de Marc Camoletti a survenit în urma dorinței de a scoate în evidență situații normale din viața unor oameni, expuse într-o manieră comică. Toate cele șase personaje au caractere și moduri de viață diferite, însă aduse în situații mai mult sau mai puțin extreme, încep să reacționeze așa cum se așteaptă spectatorul, sau nu. Îmi doresc ca spectacolul să fie perceput în esența sa și nu în ultimul rând să vă aducă zâmbete pe buze sau hohote de râs!

Vă așteptăm cu drag!” Daniel Onoae, regizor

 

Spectacol pentru copii „Comoara piraților” duminică, 15 ianuarie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 8 lei

afis Comoara piratilor

Pentru a pleca într-o altă călătorie palpitantă, neînfricatul căpitan Ronson și ajutorul lui de nădejde, piratul Fricușteț, au nevoie de ajutorul copiilor! Cei doi aventurieri puși pe fapte mari nu țin cont de anotimpul friguros, și se aventurează într-o nouă expediție pe mare pentru a căuta comoara fermecată! Surprizele însă nu îi ocolesc, și astfel cei doi se vor confrunta cu anumite situații neprevăzute. Dacă se vor descurca cele două personaje, și mai ales dacă vor găsi comoara fermecată…vă invităm să aflați duminică, 15 ianuarie, la ora 11:00!!

Printre zâmbete și hohote de râs, personajele vă vor învăța să nu renunțați niciodată la visele voastre oricât de multe obstacole ați întâmpina, să împărțiți și să fiți darnici cu prietenii voștri, să fiți recunoscători celor ce vă ajută și vă sunt alături și mai ales să vă amintiți mereu de cuvintele magice „Mulțumesc”, „Te rog”, „Îmi pare rău”, „Iartă-mă”!

Trupa Marionnette Show vă invită în a cincisprezecea zi a anului 2017 să luați parte la aventura prin care vor trece haioasele personaje din „Comoara piraților”!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, începând cu 9 ianuarie,  de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol omagial „Eminescu, suflet romanesc” duminică, 15 ianuarie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – intrarea liberă

afis Comoara piratilor

Duminică, 15 ianuarie 2017,de la  ora 19.00, Ateneul din Iași vă invită la spectacolul omagial dedicat poetului nostru național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 167 de ani. Numit „ultimul mare romantic”, poetul a pus mai presus de orice dragostea de țară. Deși este recunoscut drept Poetul national al românilor, proza eminesciană este, deopotrivă importantă și de geniu, amplă și variată.

Toți istoricii recunosc  faptul ca unirea provinciilor romanești într-un singur stat a fost visul de o viață al lui Eminescu. Prietenii şi colegii săi, în special Theodor Ştefanelli, declară în memoriile lor cu privire la Eminescu faptul că îşi saluta cunoscuţii cu „Trăiască naţia!“ şi că nu ezita nicio clipă să vorbească despre visele sale măreţe privind soarta la aceea dată a Principatelor Române.

Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul ”Junimii”, spunea despre marele poet: ”Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești”.

Vă invităm, așadar, la un spectacol menit să cinstească amintirea geniului și a patriotismului eminescian, duminică, 15 ianuarie de la ora 19.00 în Sala Mare „Radu Beligan”. Intrarea este liberă.

Participă:

Grupul de folk al Ateneului din Iași – coord.prof. Teodor Munteanu

Trupa de Teatru „Thalienii” a Ateneului din Iași – coord. prof. Doina Iarcuczewicz

Trupa de Teatru Arlechino – Centrul Vovidenia

Invitați: Tudor Ostafie, Sofia Doina Gavrilă, Emil Gnatenco, Eliana Agafiței

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*