Sistemul modern de termoficare se va extinde în Bucium, Copou și Centru

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/06/2017

Municipalitatea ieșeană continuă procesul de modernizare a sistemului de termoficare. Reprezentanții unității de management al Programului „Termoficare 2006 – 2020, căldură și confort” au confirmat faptul că aplicația depusă de Primărie în vederea realizării etapei a II-a a proiectului de modernizare a sistemului de termoficare din Municipiului Iași a fost validată de comisia interministerială responsabilă cu evaluarea proiectelor depuse. Urmează semnarea ordinului de ministru prin care se alocă sumele aprobate drept co-finanțări din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

În paralel, reprezentanții Veolia Energie Iași, care în cadrul acestui proiect asigură expertiza tehnică, au demarat elaborarea părții tehnice din cadrul documentației necesare Primăriei pentru lansarea licitațiilor de proiectare și execuție a lucrărilor, imediat după ce ordinul de ministru pentru alocarea finanțării va fi publicat în Monitorul Oficial. Finalizarea documentației tehnice este estimată a avea loc până la sfârșitul acestei luni.

„Modernizarea sistemului de termoficare în municipiul Iași este o prioritate pentru mine. Voi face efort pentru a face să dispară cât mai multe centrale de apartament, pentru că ele otrăvesc populația. Respirăm acele noxe care, în cele din urmă, ne depreciază starea de sănătate. Aproximativ 60% din morbiditatea acestui oraș o reprezintă bolile cardiovasculare. Ar trebui ca în aglomerările urbane să se apeleze la sisteme centralizate de termoficare, astfel încât arderea combustibililor fosili să se facă în mod controlat, filtrat și cât mai departe de locuitori. În urma primei etape a acestui proiect municipiul Iași a devenit primul oraș din România care filtrează gazele acolo unde le arde, mă refer aici la centrala de la Holboca. Este destul de departe de oraș. Chiar dacă ne costă foarte mult să transportăm energia termică până aici, merită, pentru că salvăm sănătatea populației”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aproape 13.000 de apartamente noi racordate sau rebranșate la sistemul centralizat

Extinderea sistemului centralizat de termoficare în Bucium, Copou și zona centrală a orașului înseamnă semnarea a 50 de acorduri de racordare cu clienți al căror consum estimat este de 36.200 Gcal/an, adică echivalentul a 8.050 de apartamente. Printre aceștia se numără Institutul de Psihiatrie „Socola”, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, Spitalul Universitar „Căi Ferate”, Direcția de Sănătate Publică (sediul central și cele 11 blocuri ANL din zona Bucium), Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. I. Czihac”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, Institutul Regional de Oncologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, mai multe hoteluri, restaurante și pensiuni din zona Bucium, precum și sediilor mai multor instituții, societăți comerciale, centre rezidențiale și organizații neguvernamentale. În total, clienții aflați în curs de racordare și viitorii clienți din cadrul proiectului de extindere în Bucium, Copou și zona centrală reprezintă echivalentul de consum anual a 9.480 de apartamente.

Aceștia se vor adăuga clienților racordați sau rebranșați la sistemul centralizat de termoficare în ultimii trei ani (echivalentul a 3.300 de apartamente). La acestea se adaugă clienți care reprezintă echivalentul a 1.430 de apartamente aflați în curs de conectare.

Edilul a mai anunțat că în cursul săptămânii viitoare va începe livrarea cărbunelui necesar functionării CET Holboca în sezonul de încălzire 2017 – 2018.

„În maxim două luni săptămâni sperăm să avem tot stocul de 165.000 de tone, care va permite aprovizionarea tuturor instalațiilor cu apă fierbinte în perioada iernii care va urma și asigurarea producerii de apă caldă menajeră”, a mai spus primarul.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*