Sistem de monitorizare a bolnavilor psihici

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/07/2013

În urma tentativei de atentat din Copou, Primarul Gheorghe Nichita propune un sistem de monitorizare a bolnavilor psihici

 

Universitate

Tentativa de atentat eşuată de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi a ridicat numeroase semne de întrebare asupra modului în care persoanele cunoscute cu afecţiuni psihiatrice pot fi monitorizate şi împiedicate să comită acte în măsură să pună în pericol comunitatea. Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, propune crearea unui sistem naţional de supraveghere a celor aflaţi sub tratament psihiatric, în aşa fel încât evenimente precum cel petrecut la Universitate să poată fi evitate.

 

Sistem de supraveghere a persoanelor cu devieri de comportament

“Nu pot fi indiferent la lejeritatea cu care sunt tratate cazurile bolnavilor psihici. Despre atentator se ştia că are un comportament deviant”, a declarat marţi primarul Gheorghe Nichita, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Roznovanu. După consultări avute cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, Vasile Astărăstoaie şi factori de decizie din poliţia naţională şi locală, şeful municipalităţii intenţionează să susţină proiectul unui sistem naţional de supraveghere a bolnavilor psihici. “Un astfel de sistem ar presupune stabilirea clară a procedurilor care trebuie urmate în instituţiile publice în cazul producerii unor evenimente precum cel din Copou. Mai mult, ar putea fi creată la nivel naţional o reţea de supraveghere a bolnavilor psihici, în aşa fel încât să poată exista o comunicare eficientă în privinţa deplasării acestora dintr-o regiune în alta, a schimbării comportamentului lor. Nu e vorba de urmărire, nu intrăm în intimitatea nimănui, ci de o monitorizare a activităţii bolnavilor în societate”, a declarat Gheorghe Nichita. Până la apariţia acestui sistem naţional, Gheorghe Nichita intenţionează să creeze un mecanism similar care să funcţioneze pe plan local şi din care să facă parte Universitatea de Medicină şi Farmacie, Poliţia Locală, Spitalul Socola şi Direcţia de Sănătate Publică.

 

Eroii de la Universitate, recompensaţi de Primăria Iaşi

Marian Platonov şi Marian Prescură, cei doi studenţi care l-au imobilizat pe Oliver Stan, atentatorul de la Universitate, vor fi recompensaţi de către Primăria Iaşi pentru curajul de care au dat dovadă. Cel mai probabil, decorarea lor va avea loc în cadrul Serii Valorilor, cu ocazia Sărbătorilor Iaşului. “Cei doi tineri merită din plin recunoştinţa noastră, a întregii comunităţi ieşene, pentru curajul lor deosebit şi spiritul lor civic”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Luni dimineaţă, Oliver Stan a intrat într-o sală de curs de la Facultatea de Telecomunicaţii, unde avea loc examenul de licenţă, având la el un rucsac în care se afla un dispozitiv exploziv improvizat. Tânărul a început să îi ameninţe pe cei din sala de curs, după care a detonat materialul exploziv. Doi dintre studenţii aflaţi în sală au reuşit să îl imobilizeze pe Stan şi au sunat la 112, iar la scurt timp atentatorul a fost reţinut şi dus la Poliţie

Comments

comments1 Comentariu

  1. Regionalizarea este un proiect foarte important pentru România, un proiect care ne permite să negociem mai multe fonduri europene pentru ţara noastră şi în special pentru regiuni, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, care este şi liderul filialei judeţene a formaţiunii politice.
*